Svake godine u Hrvatskoj se bilježi sve veći broj ljudi koji su osjetljivi na gluten, a dodatan problem s kojima se oboljeli od celijakije, odnosno osobe koje pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena, susreću jest činjenica da je gluten prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima.
Hrvatsko društvo za celijakiju, u suradnji sa strukom i partnerima, od 22. do 28. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji pod sloganom “Skriven okidač brojnih bolesti”. Tvrtka Nestlé, sa svojim asortimanom proizvoda bez glutena, i ove godine pomaže Društvu u podizanju svijesti o celijakiji. Danas vam donose tri recepta za pripremu tijesta bez glutena.
Bezglutensko tijesto za palačinke
Sastojci:
- 1 jaje
- 10 žlica heljdinog brašna
- 3dl mineralne vode
- Pola žličice soli
- 1 žličica suncokretovog ulja
- 2 žličica praška za pecivo
- 1 šalica suncokretovog ulja za podmazivanje tave
Priprema: Mikserom umutiti jaje i mineralnu vodu pa polako uz miješanje dodati i ostale sastojke. Mutiti još jednu minutu i ostaviti tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Teflonsku tavu za palačinke zagrijati na vatri srednje jačine. Tavu podmazati s par kapi suncokretovog ulja i na zagrijanu tavu razliti tijesto za palačinke. Peći na jednoj strani i kada se tijesto po rubovima odvoji od tave palačinku okrenuti na drugu stranu.
Bezglutensko Američko tijesto za palačinke
Sastojci:
- 3 jaja
- 125 gr heljdinog brašna
- 1 žličica meda
- 2 žličice praška za pecivo
- Pola žličice soli
- 140 ml mlijeka
- 1 šalica suncokretovog ulja za podmazivanje tave
Priprema: Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca umutiti i promiješati s ostalim sastojcima, osim bjelanaca. Ostaviti smjesu da odstoji 15 minuta. Odvojeno umutiti bjelance u čvrsti snijeg i polako umiješati u smjesu za palačinke, kako bi ostala što prozračnija. Teflonsku tavu za palačinke zagrijati na srednju vatru. Tavu podmazati s par kapi suncokretovog ulja i na zagrijanu tavu sipati tijesto za palačinke u sredinu tako da palačinka bude deblja, a manja. Peći polako oko 3 minuta sa svake strane, bez puno prevrtanja da bi tijesto bilo što prozračnije.
Bezglutenske rolice od palačinki i banana s bezglutenskom kremom
Sastojci:
- 5 palačinki od tijesta za palačinke
- 5 banana
- 350 gr cipiripi namaza
- 100 gr suhih grožđica
Priprema: Suhe grožđice potopite u mlaku vodu i ostavite da odstoje oko sat vremena. Na palačinku namažite cipiripi namaza i položite oguljenu bananu. Pospite suhim grožđem i omotajte palačinku oko banane. Presijecite rolice na dva dijela. Ponovite proces s ostalim palačinkama, ukrasite po želji i poslužite.
Ordinacija.hr