Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Specifičnog je okusa – ili ju volite ili ne. Sadrži vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Cvjetača je odlična zamjena za krumpir na vašem tanjuru. Jednakog je okusa, ili približno sličnoga, ali sadrži puno više hranjivih tvari.
Potrebni sastojci:
80 dkg svježih cvjetača
6 dl goveđeg temeljca (može i goveđa kocka)
3 dl mlijeka
sol
mljeveni crni papar
2 dl vrhnja za kuhanje
1 jušna žlica finog brašna
15 dkg tanko narezane mesnate slanine (pancete)
1-2 jušne žlice ulja
peršin
Priprema:
Očišćene cvjetače stavite u lonac, prelijte goveđim temeljcem i kuhajte dok ne omekšaju. Zatim dodajte mlijeko i usitnite u električnoj sjeckalici.
Lagano posolite i popaprite. Vrhnju dodajte brašno pa dobro izmiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Smjesu dodajte prije pripremljenoj juhi i miješajući kuhajte 3 do 4 minute nakon što zavrije. Za to će se vrijeme dovoljno zgusnuti.
Slaninu narežite na tanke ploške te ju prerežite na nauljenoj tavi.
Krem juhu ulijte u tanjure, dodajte slaninu te podlijte uljem u kojem se pekla. Na kraju posipajte peršinom.
Ordinacija.hr