Okrepljujuću juhu od mrkve možete poslužiti kao predjelo, a u ljetnim mjesecima odlično će se snaći i u ulozi laganog glavnog jela.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
400 g mrkve
1 manji korijen peršina
vezica mladog luka (oko 4 komada)
2 crvene ljute paprike
2 režnja češnjaka
700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
150 ml vrhnja za kuhanje
nekoliko kapi tabasca
sol, papar, chili u prahu
nekoliko listića svježe kadulje
Priprema:
Mladi luk sitno nasjeckajte i kratko ga pirjajte na malo maslaca. Dodajte
mu mrkvu i korijen peršina narezane na kolutiće, te sitno sjeckane ljute
paprike. Posolite i popaprite te pirjajte na laganoj vatri oko 15 min. Po
potrebi dodajte malo vode da se ne prima za dno posude. Potom dodajte sitno
sjeckani češnjak i listiće kadulje. Čim češnjak zamiriši dolijte temeljac i
kuhajte dok mrkva ne omekša.
Juhu maknite s vatre i propasirajte. Potom vratite na vatru, dodajte vrhnje
za kuhanje, chili u prahu i tabasco po ukusu te kratko prokuhajte.
Juhu
poslužite uz dodatak vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja) i par kapi tabasca.
Monika Topolko
Sweet
Sensation