Ljeti je najbolje posegnuti za okrepljujućim juhama. Ukoliko je vaš kulinarski domet otvoriti vrećicu instant juhe i miješati 10 minuta, vrijeme je da probate našu krem juhu od šparoga!
Sastojci:
2 srednje velika mlada luka
½ crvenog luka
2 režnja češnjaka
2 žličice svježe mljevene majčine dušice
2 žličice maslaca
120 g zelenih šparoga
4 zdjelice domaće pileće juhe
½ kiselog vrhnja
¼ pakiranja parmezana
sol
crni papar
limun
prepečenac i kriška parmezana za dekoraciju
Priprema:
1. Najprije odrežite vrhove šparoga otprilike 3 centimetra prije kraja. Njih ćete upotrijebiti za dekoraciju. Preostali dio šparoga narežite na komadiće velike najviše 1 centimetar.
2. U tavi zagrijte maslac i na njemu popržite mladi luk i crveni luk te češnjak i majčinu dušicu. Na kraju sve zajedno začinite četvrtinom žličice soli i osminom žličice crnog papra. Dodajte nasjeckane šparoge i juhu.
3. Kuhajte i istovremeno miješajte 15 do 20 minuta, odnosno koliko treba da komadići šparoga postanu meki.
4. Dok juha polako vrije kuhajte vrhove šparoga u vrućoj i posoljenoj vodi oko 4 minute, sve dok ne postanu meki. Zatim ih ocijedite i pripremite za konačnu dekoraciju.
5. Na kraju juhu promiješajte mikserom kako bi postala glatka i tekuća. Juhu procijedite i u nju lagano umiješajte kiselo vrhnje, limunov sok i naribani parmezan. Prema želji posolite i popaprite.
6. Juhu ulijte u tanjure, dodajte vrhove šparoga koje ste pripremili za dekoraciju, krišku parmezana i komad prepečenca.
Dobar tek!
S.J.