Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kuhano vino s narančom

Blagdanski je ugođaj nezamisliv bez ovog toplog i aromatičnog napitka koji spomenuto vrijeme čini posebnim.

I ništa tako fino ne ide zajedno kao zima, snijeg koji prhuta, blagdanska večer i kuhano vino koje nas grije i čini opuštenijima… Recept je sasvim jednostavan, treba jedino pripaziti da vino doista ne zavrije jer tada gubi svoj pravi okus i aromu koju kuhano vino i treba imati…

kPotrebni sastojci za osam čaša od 2 dcl

3 naranče
1 l crvenog kvalitetnog vina
100 ml ruma
2 zvjezdasta anisa
2 prutića cimeta
nekoliko klinčića
100 g šećera

Postupak

1. Jednu naranču operite pod vrućom vodom, osušite je, pa joj koru uz pomoć nožića ogulite u oblik spirale (za ukrašavanje). Oguljenu naranču narežite na ploške, stavite je u lonac u kojem ćete kuhati vino. Iz preostale dvije naranče iscijedite sok. Zajedno sa vinom dodajte ga u lonac s narezanim ploškama. Dodajte začine i šećer, pa uz povremeno miješanje zagrijte vino (pazite da ne zavrije).

2. Kuhano vino procijedite kroz fino cjedilo, prelijte ga u šalice ili čaše, ukrasite spiralicama narančine kore i prutićima cimeta. Poslužite toplo!

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo