Blagdanski je ugođaj nezamisliv bez ovog toplog i aromatičnog napitka koji spomenuto vrijeme čini posebnim.
I ništa tako fino ne ide zajedno kao zima, snijeg koji prhuta, blagdanska večer i kuhano vino koje nas grije i čini opuštenijima… Recept je sasvim jednostavan, treba jedino pripaziti da vino doista ne zavrije jer tada gubi svoj pravi okus i aromu koju kuhano vino i treba imati…
Potrebni sastojci za osam čaša od 2 dcl
3 naranče
1 l crvenog kvalitetnog vina
100 ml ruma
2 zvjezdasta anisa
2 prutića cimeta
nekoliko klinčića
100 g šećera
Postupak
1. Jednu naranču operite pod vrućom vodom, osušite je, pa joj koru uz pomoć nožića ogulite u oblik spirale (za ukrašavanje). Oguljenu naranču narežite na ploške, stavite je u lonac u kojem ćete kuhati vino. Iz preostale dvije naranče iscijedite sok. Zajedno sa vinom dodajte ga u lonac s narezanim ploškama. Dodajte začine i šećer, pa uz povremeno miješanje zagrijte vino (pazite da ne zavrije).
2. Kuhano vino procijedite kroz fino cjedilo, prelijte ga u šalice ili čaše, ukrasite spiralicama narančine kore i prutićima cimeta. Poslužite toplo!
Nada Duhović
Just good food