Za tortu od sira (kojoj gotovo da i ne možemo ne reći cheesecake) ima tisuću recepata. Dok jedni koriste isključivo svježi kravlji sir, drugi se kunu u sirni namaz koji osigurava blaži okus i kremastiju teksturu. U ovoj verziji recepta korištene su dvije vrste sira: ricotta i Mascarpone. Uživajte!
Sastojci:
Za podlogu (kalup promjera 26 cm):
- 100 grama keksa Amaretti
- 150 grama Digestive keksa
- 140 grama otopljenog maslaca
Za kolač:
- 250 grama sira mascarpone
- 500 grama sira ricotta
- jedan Kremfix
- 200 mililitra vrhnja za šlag
- 90 grama šećera u prahu (ovaj dodatak je po želji, može manje ili više, ovisno o tome koliko slatko volite)
- pola kilograma marelica
- preljev za tortu
Priprema:
1. Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem. Utisnite na dno kalupa prethodno obloženog papirom za pečenje te ostavite u hladnjaku sat vremena.
2. Vrhnje za šlag istucite pa pred kraj postepeno dodajte šećer u prahu (njega obavezno prosijati). Mascarpone pomiješajte s Ricottom, koju ste prethodno protisnuli kroz sito, dodajte Kremfix, izmiksajte te na kraju umiješajte tučeno vrhnje.
3. Rubove kalupa obložite papirom za pečenje, prebacite filu u kalup i poravnajte. Tortu ostavite par sati u hladnjaku ili najbolje preko noći.
4. Očistite marelice, prepolovite ih i uklonite koštice. Poslažite ih po torti i prelijte preljevom (razradite ga prema uputama proizvođača).
Dobar tek!
Autorica teksta: Tihana Filipović