Ovo, izvorno talijansko, a danas internacionalno jelo sigurno ste probali puno puta. Lazanje se mogu spravljati na niz načina, a danas vam donosimo recept “quatro formagi”. Nadamo se da ćete uživati i u pripremi i u degustaciji!
Vrijeme pripreme 1 h
Sastojci za 4 osobe:
tijesto za lazanje koje se ne kuha (Barilla npr.)
2-3 žlice brašna
8dcl mlijeka
80g maslaca ili margarina
1/2 žličice muškatnog oraščića
malo soli
100g gorgonzolle
250g mozzarelle
200g sira gauda
200g ementalera
Priprema:
1. Na laganoj vatri otopite maslac,dodajte brašno i miješajte pjenjačom da se
ne stvore grudice, dodajte malo mlijeka pa još miješajte. Kad se umak malo
zgusnuo dodajte ostatak mlijeka i pustite da zakuha, maknite s vatre. Dodajte
muškatni oraščić i malo posolite. Dodajte pola količine gorgonzola sira i sve
dobro promiješajte.
2. Lim za pečenje namastite uljem i na dno stavite jednu kutlaču umaka, po
njemu poslažite tijesto za lazanje. Naribajte 1/4 sira gauda i 1/4 ementalera, rasporedite
1/4 mozzarele narezane na tanje ploškice i između gorgonzolla sir. Sve ponovno
prelijte dijelom umaka.
3. Ponavljajte postupak četiri puta ili dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji
sloj tijesta prelijte umakom i završite sa sirom.
4. Lazanje zapecite prvih 10-tak minuta pokrivene alu-folijom, zatim foliju
skinite i pecite dok se ne stvori korica i lazanje poprime zlatno žute boje.
5. Ispečene lazanje ostavite 10-minuta hladiti u kalupu, a zatim servirajte.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food