Lignje iz pećnice i blitva s bobom - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lignje iz pećnice i blitva s bobom

Brz, jednostavan, vrlo ukusan i lagan obrok, kojeg ćete poželjeti češće na svom stolu.

Lignje s blitvomSastojci (za tri osobe):

1 kg jadranskih liganja
manja glavica luka
2-3 češnja češnjaka
soli i papra po ukusu
maslinovo ulje
po želji krumpir

700 g blitve
200 g mladog boba
1-2 krumpira
50 g korica starog kruha
2-3 češnja češnjaka
sol, papar, Vegeta natur
maslinovo ulje

Priprema:

1. Lignje očistite. Zagrijte pećnicu na
250°C. Poslažite lignje na dno posude za pečenje. Ako želite krumpire kao
prilog, narežite, posolite i prije liganja posložite krumpire. Između liganja
stavite na četvrtine rasječenu glavicu luka, i češnjak narezan na listiće. Sve
zajedno posolite, popaprite po ukusu i poškropite maslinovim ulje. Ako
pripremate i krumpir trebati će vam više ulja.

2. Pecite poklopljeno u pećnici 25
minuta na 220-250°C. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 200°C i pecite još
desetak minuta otklopljeno. Protresite posudu, ako pečete i krumpire. Nakon
desetak minuta, lignje okrenite, pa pecite idućih desetak minuta otklopljeno.

3. Ako ste se odlučili peći lignje s
krumpirima, neće vam trebati dodatni prilog, osim možda zdjela salate po ukusu,
a ako ste ih pekli same, kao prilog vam nudim blitvu s bobom.

Lignje s blitvom i bobom4. Ako ne volite bob kojem se osjeća
opna, stavite vodu da zavrije, ubacite smrznuti bob, kuhajte nakon što
ponovo zavrije nekoliko trenutaka i ocijedite, pa kad se malo prohladi,
oljuštite vanjsku opnu. Bob je takav bitno mekši, praktički već spreman za
konzumaciju, a osim toga i ljepše zelene boje. Ako vas opna ne smeta, stavite
ga kuhati kad zavrije voda u koju ste dodali žlicu Vegete natur
i krumpir izrezan na osmine ili četvrtine, pa kuhajte sve zajedno 15-tak
minuta, nakon čega dodajte i očišćenu blitvu. Pričekajte da ponovo
zavrije, kuhajte dok bijeli dijelovi blitve omekšaju i sve zajedno
procijedite.

5. Na ulju popržite korice starog kruha,
na listiće narezan češnjak, ali samo par puta provrtite na ulju, tek toliko da
pusti miris i nemojte dopustiti da zažuti, jer će biti gorak, pa uspite
ocijeđene blitvu, bob i krumpire. Ako ste bob ljuštili, dodajte ga na kraju.
Posolite i popaprite još po ukusu, ostavite da preostala tekućine ispari,
ne miješajte pritom previše, više protresajte posudu. Po želji nakraju sve
dodatno poškropite maslinovim ulje.

6. Ovako pripremljena blitva jednako je
dobra uz bilo koju ribu, mekušce, glavonošce, školjke, kao i sa jajem na
oko, kao prilog mesu, pa i zaseban obrok.

Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo