Ljetni recepti nutricionistice za brzi ručak nakon kojeg će svi prste polizati

Salata, bulgur

Ako vam nedostaje ideja što skuhati, a da je lagano, brzo gotovo i zdravo, evo nekoliko genijalnih recepata.

Bez ove dvije namirnice ljeto je nezamislivo - nutricionistica objašnjava zašto su toliko važne

Toplo hladna salata

Sastojci:

  • Salata, zelena, 2 šalice, 60 g
  • Tikvice, izrezane, 1 mali plod
  • Patlidžan, izrezani, 1 mali plod
  • Crvena paprika, 1 plod,
  • Bulgur, 60g
  • Puretina, bijelo meso, 150 g
  • Sol, papar, majčina dušica
  • Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
  • Ocat, 0,7 jušne žlice, 10 g

PRIPREMA:

Bulgur skuhati prema uputama. Povrće oprati, narezati i pirjati s puretinom na malo masnoće, dolijevati vodom i posipati soli, paprom i majčinom dušicom. Kada je kuhano malo oladiti pa pomiješati sa svježom salatom i bulgurom ta začiniti prije konzumacije.

Lažni špageti s kozicama

Sastojci:

  • Integralni špageti 60 g
  • Mrkva, mlada,1 plod
  • Tikvice, izrezane, 1 plod
  • Luk, 1 plod, 30 g
  • Kozice, 5,4 malih komada, 150 g
  • Ulje, maslinovo, 1 čajna žličica, 4,3 g
  • Češnjak, 1 režanj
  • Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g

PRIPREMA:

Tjesteninu staviti kuhati prema uputama. Na maslinovom ulju pirjati luk i češnjak pa dodati kozice. Oprezno sa soli jer su kozice prirodno dosta slane. Mrkvu i tikvicu narezati u spiralizatoru za povrće na tanke rezance pa dodati kozicama na tavicu, malo podliti s vodom, dodati začine i poklopiti da rezanci omekane. Kada su kozice kuhane, a rezanci mekani jelo je gotovo. Po želji u ovo jelo dodati žlicu vrhnja ili mlijeka te malo parmezana ili domaće šalše od rajčice da dobijete umak. U jelo umiješati kuhanu tjesteninu. Poanta ovog jela je da dio tjestenine zamijenite špagetima od povrća i tako napravite ovo jelo lakšim, a da i dalje uživate u tjestenini. Ovakvo jelo možete raditi i s mesom ili nekom drugom ribom.

Ideje za ljetni ručak koje ćete obožavati - brzo, jednostavno i po receptu nutricionistice

Zapečena piletina s brokulom i sirom

Sastojci:

  • Piletina, bijelo meso, pečena, 200 g
  • Brokula, 1 šalica, 80 g
  • Rižino vrhnje za kuhanje, 150 mL
  • Krem sir, 0,5 porcije, 50 g
  • Mozarella listići, 2 komada

PRIPREMA:

Piletinu filetirati, posoliti i popapriti pa ispeći zasebno na tavici ili na grillu. Brokulu skuhati. U vatrostalnoj posudi pomiješati meso i brokulu. Razmutiti krem sir s rižinim vrhnjem za kuhanje pa time preliti meso i brokulu. Sve dobro promiješati i gore posipati ribane mozzarelle ili nekog drugog sira. Sve zajedno peći u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta dok se sir ne rastopi. Poslužiti uz veliku zdjelu salate i po želji i potrebu porciju kuhane riže ili integralne tjestenine.

NAPOMENA: u ovo jelo možete po želji dodavati bilo koje povrće.

Nutricionistica priprema roštilj na potpuno drukčiji način od vašeg! Vjerujte, svidjet će vam se njene ideje

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!