Hrana i recepti

Hrana i recepti

Madeleine kolačići

Radi se o malim biskvitnim, pomalo “spužvastim” kolačićima oblika školjke. Najčešće nalazimo klasične vanilin madeleine kolačiće, iako oni mogu biti pripremljeni s dodatkom badema, oraha, kakaa ili okusa limuna ili naranče.

lMadeleines su navodno nastali još u 18. st., u francuskom gradu Commercy, u regiji Lorraine, na sjeveru Francuske. Ime su dobili po mladoj djevojci Madeleine Paulmier koja ih je napravila za Stanislasa Leszczynskog, a koji je svrgnuo tadašnjeg kralja Poljske, te je bio prognan u Lorraine.

Gotove kolačiće pospite šećerom u prahu. Najbolje ih je jesti istog dana kada ste ih i pripremili jer kasnije imaju tendenciju sušenja, a time i postaju tvrdi. Poslužite ih najbolje uz topao čaj…

Izvor recepta pogledajte ovdje

Potrebni sastojci za 24 madeleines kolačića

2/3 šalice šećera (140 g)
3 cijela jaja – sobne temperature
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
115 g maslaca
160 g brašna
35 g škrobnog brašna (Gustina)
1/2 žličice praška za pecivo
malo soli
šećer u prahu za posipanje
kalup za madeleinese

lPostupak

1. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Na laganoj vatri otopite maslac pa ga pustite da se ohladi. Mikserom pjenasto istucite jaja sa šećerom i ekstraktom vanilije (tucite oko 4 minute). Kad je maslac hladan, lopaticom za miješanje kolača lagano ga izlijte i izmiješajte sa smjesom od jaja. Zasebno izmiješajte suhe sastojke, prosijano brašno, škrobno brašno, malo soli i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte smjesi maslaca i jaja te ih gumenom lopaticom zajedno dobro izmiješajte.

2. Ukoliko kalup koji imate nije “non-stick” lagano ga podmažite otopljenim maslacem i pospite brašnom (višak brašna otresite). Žlicom uzimajte gotovo tijesto i punite utore u kalupu za madeleine kolačiće. Nemojte ih sasvim popuniti, već do 3/4 modla. Pecite ih oko 8 minuta, posebno ako imate “nonstick” (ne ljepljivi) kalup ili najviše do 10 minuta ako volite da madeleine kolačići budu malo više zlatne boje. Pečene kolačiće izvadite i ohladite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo