Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci za 4 osobe
115 g makarona
55 g maslaca ili margarina
30 g brašna
1/2 l mlijeka
170 g naribanog sira (Cheddar, Ementaler ili Gauda)
3 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
sol, papar
100 g krušnih mrvica
45 g parmezana
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180° C. Namastite posudu za gratiniranje promjera 25 cm.
2. Makarone skuhajte u posoljenoj vodi da budu al dente. Dobro ocijedite.
3. U dubljoj posudi otopite maslac, dodajte brašno i miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Ulijte mlijeko. Pustite da zakuha uz stalno miješanje. Neka tiho kuha dok se malo ne zgusne.
4. Maknite s vatre, pa dodajte makarone, sir i peršin. Sve dobro izmiješajte, posolite i popaprite.
5. Smjesu premjestite u podmazanu posudu za gratiniranje, poravnajte žlicom.
6. Zasebno pomiješajte krušne mrvice i parmezan. Pospite makarone.
7. Zapecite tako da mrvice postanu zlatnosmeđe, a makaroni uzavru, 30-ak minuta.
Nada Duhović
Just good food