Medenjaci vam nikad ne uspiju? Imamo odličan recept za prhke kolačiće i najbolju glazuru

Kenwood radionica 8, autor fotografije Danijel Breza

Za božićni ugođaj potrebno je samo malo - par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene.

To je dokazala Mirjana Špoljar koja je na #KenwoodKuha slastičarskj radionici podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.

Sastojci:

  • 360 g glatkog brašna
  • 10 g kakaa
  • čajna žličica sode bikarbone
  • 40 g mješavine za medenjake
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 180 g melasa šećera
  • 50 g meda
  • jedno jaje
  • tri kapljice ekstrakta vanilije

Keksići punjeni čokoladom - tako dobri da im ni Djed Božićnjak neće odoljeti!

Priprema:

1. Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.

2. Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.

3. Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.

4. Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.

5. Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.

6. Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.

7. Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.

Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Ako uživate u kreativnom radu, ovaj dio će vam se ponovno svidjeti.

Priprema glazure:

Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.

Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.

Pripremite ukusne kekse od naranče i njima začinite blagdane!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!