Iako nije biljka koja se povezuje s hranom, lavanda sve više postaje sastojak različitih jela. Osmjelite se i probajte ispeći ove ukusne keksiće!
Lavandin miris predstavlja za neke od nas miris ormara, miris od koga bježe moljci i drugi leteći napasnici ili mirisni sastojak različitih preparata za njegu kože. Rijetki entuzijasti miris lavande povezuju s hranom! Trend je uzeo maha prije nekoliko godina kada je Amerikanka Sharon Shipley objavila knjigu “The Lavender Cookbook”, kuharicu u potpunosti
posvećenu lavandi. Kalifornijski restorani otada su zatrpani sladoledima od lavande, želeom od lavande, raznim kremama, limunadama s
lavandom i salatama s lavandom… Naša Facebook prijateljica Ksenija Gortan uvijek ide u korak s kulinarskim trendovima, pa nas je tako i ovoga puta oduševila zanimljivim receptom za keksiće s lavandom.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 bourbon vanilija šećer
- 1 žlica meda
- naribana korica limuna
- 1 žlica cvjetova lavande
- prstohvat soli
Priprema:
1. Omekšali maslac izradite s polovicom šećera u
prahu i vanilin šećerom. Dodajte med, cvjetiće lavande i koricu limuna te
izradite mikserom dok ne postane pjenasto.
2. Kuhačom umiješajte brašno i sol,
prebacite tijesto na radnu površinu i zamijesite da postane kompaktno.
Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci,
kalupom izrezujte krugove, poslažite na lim obložen papirom za pečenje.
4. Pecite
desetak minuta i još vruće uvaljajte u preostali šećer u prahu pomiješan sa
bourbon vanilija šećerom.
Lajkajte Ordinacija.hr na Facebooku… nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂
Ksenija Gortan / Branimira Mrak / Foto: Ksenija Gortan