Detoks uma novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama „Inteligentna prehrana“ i „Zdrava probava – zdrav mozak“, a mi vam donosimo njegov recept za ‘moćnu kavu’.
Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata od kojih vam donosimo neke. O desetodnevnom programu autor piše sljedeće:
“Ovo je resetiranje za vaš mozak i tijelo. Svrha mu je pomoći vam ponovno steći svoje navike, svoje odnose i način doživljavanja života.”
Kako izgleda detoks uma hranom? Isprobajte tri neobična recepta
Autor upozorava i, da bi ovaj plan uspio, morate željeti promijeniti se. No, ohrabruje i kako je desetodnevni plan osmišljen da bude što praktičniji, bez žrtvovanja dobrobiti ili iskušavanja dobre volje do nerealnih krajnosti. Odlučite li se na ovaj detoks, morate znati da on uključuje i digitalnu detoksikaciju, prakticiranje empatije zahvalnošću, terapiju prirodom, donošenje odluka o hrani, uspješno spavanje, početak tjelesne aktivnosti, liječenje meditacijom, čvrste veze… Mi krećemo s jednostavnim receptom iz knjige – onim za moćnu kavu, kako je naziva autor. Za pripremu vam treba samo pet minuta!
“Ovaj napitak s kavom vam može pomoći da dan započnete energično ili da ga završite s užitkom. Prilično je sličan ukusnom, raskošnom kapučinu koji se pretvara u primamljivu slasticu. Važno je koristiti se jakim blenderom kako bi se svi sastojci emulgirali u kremastu mješavinu, ističe autor u knjizi.”
Sastojci za 2 osobe:
- 500 ml vruće, jake kave iz ekološke proizvodnje
- 3 žlice sitno naribane tamne čokolade iz ekološke proizvodnje, s najmanje 80 posto kakaa
- 2 žlice nesoljenog maslaca iz ekološke proizvodnje
- •žlica MCT ulja
- 2 žlice slatkog vrhnja iz ekološke proizvodnje
- mljeveni cimet iz ekološkog uzgoja za ukras
Priprema:
U jakom blenderu pomiješajte kavu, čokoladu, maslac i ulje. Obrađujte otprilike minutu, ili dok mješavina ne bude glatka i kremasta. Ulijte u dvije zagrijane šalice za kavu, a tada u svaku dodajte žlicu slatkog vrhnja i pospite mljevenim cimetom. Poslužite odmah.
Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan
M. P.
Foto: Shutterstock