Najpopularnija čokoladna torta na internetu za koju kažu i da je najukusnija - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Najpopularnija čokoladna torta na internetu za koju kažu i da je najukusnija

Ako se cijeli svijet slaže da je torta najbolja na svijetu, onda nema razloga da je ne pripremimo danas!

Potrebni sastojci:

  • 250 g maslaca, omekšalog
  • 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće od 2 cm
  • 1½ žlica instant kave, rastopljene u 300 ml tople vode
  • 250 g šećera
  • 2 velika jaja, lagano tučena
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 240 grama brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 30 g kakao praha + žličica za ukras
  • ¼ žlice soli

Čokoladni preljev:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice sirupa ili meda
  • 3 žlice maslaca

Ovaj čokoladni kolač jedan je od najpopularnijih na internetu, pa zašto ga ne probati?

Za kremu od mascarponea i cimeta

  • 375 ml vrhnja za šlag
  • 190 g mascarpone sira
  • Sjemenke jedne vanilije
  • 2 žlice instant kave
  • ¾ žlice cimeta
  • 1 1/3 žlice šećera u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva te namastite i stavite papir za pečenje
  2. Maslac, čokoladu i kavu stavite u posudu i miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte šećer i miješate. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i sve dobro povežite miješanjem.
  3. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kako i sol i posebni posudu, pomiješajte te dodajte u mješavinu s maslacem.
  4. Smjesu stavite u posudu za pečenje i pecite 1 sat, izvadite i ostavite da se hladi 20 minuta.

Savršen kolač od šljiva s mirisnim začinima za još bogatiji okus

Čokoladni preljev pripremite tako da stavite čokoladu u procesor za hranu i usitnite je. Kombinirajte sirup ili med u maloj tavi nad vatrom uz vrhnje za šlag. Kad se pojave mjehurići, maknite na stranu. Na čokoladu koja se još nalazi u procesoru za hranu dodajte ovu smjesu i dok se miješa dodajte maslac. Sve se mora dobro povezati.
 Smjesu prebacite u posudu i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se sve malo stvrdne. Ako želite da krema bude tvrda ostavite je 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako želite preliti tortu tekućom kremom, možete koristiti odmah.

Kremu od cimeta i mascarponea pripremite tako da sve sastojke stavite u posudu i miješate električnim mikserom par minuta.

Tortu izvadite na pladanj za posluživanje te premažite čokoladnom glazurom. Izrežite na šnite, stavite na tanjure i poslužite uz kremu od mascarponea.

Dobar tek!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo