Orahnjača i makovnjača na potpuno drugačiji način - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orahnjača i makovnjača na potpuno drugačiji način

Orahnjača i makovnjača tradicionalni su blagdanski kolači, no ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Istočne Europe.

Ove “rolade” s makom i orahom prisvojili su si i Ukrajinci i Mađari i Poljaci, a recepti se osim u nazivima, razlikuju i tek u sitnicama pri pripremi. U Mađarskoj se nazivaju beiglima, u Njemačkoj i Austriji su štrudle, dok se u Poljskoj orahnjača naziva Dios, a makovnjača Makowiec. Bez obzira na naziv, na kraju je rezultat uvijek isti, a to su prefini blagdanski kolači koje voli cijela obitelj.

Ove godine umjesto tradicionalne pripreme orahnjače i makovnjače, pripremite vegansku verziju i uvjerite se da su ovi kolači doista ukusni na sve načine.

Tijesto

Sastojci za kvasac:

  • 2 pakovanja instant suhog kvasca
  • 3.5 dcl toplong sojinog mlijeka
  • 15 g šećera

Priprema:

Pomiješajte navedena tri sastojka i pustite da odstoji 15 min.

Sastojci za tijesto:

  • 240 g brašna
  • 8.5 g soli
  • 30 g šećera
  • 3.5 dcl sojinog mlijeka
  • mljeveni orasi
  • mak

Priprema:

Dodajte navedene sastojke mješavini s kvascom koja je odstajala 15 minuta. Pomiješajte i zatim mijesite barem 5 minuta. Stavite ju u slabonauljenu posudu, pokrite s krpom i ostavite da raste sat do dva, odnosno dok se ne poveća dvostruko. Za to vrijeme pripremite nadjeve. 

Orahnjača

  • Nakon što je tijesto naraslo, razvijte dio tijesta do željene većine i debljine te na njega ravnomjerno rasporedite mljevene orahe. Pažljivo zalijte orahe s malo toplog sojinog mlijeka, kako orasi ne bi bili presuhi. Tijesto zarolajte.

  • Također možete pomiješati orah sa sojinim mlijekom i malo šećera u zasebnoj posudi, dok ne dobije teksturu koju ćete zatim moći samo nanijeti na razvaljano tijesto. 

Makovnjača

  • Za makovnjaču upotrijebiti preostali dio tijesta te jednako mak rasporedite po razvaljanom tijestu. Mak mnogi kombiniraju s šećerom, a možete ga prelijiti također sa sojinim mlijekom ili rumom. Tijesto zarolajte.

  • Također možete smjesu za nadjev makovnjače pripremiti u zasebnoj posudi. 

Obje role stavite na papir za pečenje, a možete ih i premazati s malo sojinog mlijeka. Pećnicu ugrijte na 180-200°C i ostavite da se peče između 40 i 50 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. 

Foto: Shutterstock

G. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo