Ovo su velike greške pri kuhanju tjestenine - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su velike greške pri kuhanju tjestenine

Foto: Shutterstock

Danas ste poželjeli skuhati tjesteninu s omiljenim prilogom? Pobrinite se da bude ukusna i kuhajte tjesteninu kako treba!

Tjestenina, da bi bila ukusna, mora biti skuhana al dente, ne mekana i prekuhana. Kako bi bila savršene teksture, izbjegavajte ove kardinalne greške, a vaš će trud biti nagrađen savršeno ukusnim jelom.

Kuhate u premaloj posudi

Manja posuda za kuhanje podrazumijeva manje vode, kraće vrijeme kuhanja i čekanja na ručak. Ali tjestenina treba puno vode – i prostora – kako bi bila savršeno kuhana. Odlučite li ne poslušati naš savjet, za ručak ćete vjerojatno jesti grumen tjestenine koja nije do kraja skuhana.

Zaboravili ste posoliti vodu?

Biste li pekli piletinu ili pizzu bez soli? Ako je odgovor negativan, zašto tjesteninu tretirati drugačije? Ako dodate sol u vodu u kojoj se kuha tjestenina ona će je imati priliku “upiti” pa nećete imati osjećaj da jedete brašno. Za količinu od 5 litara vode dovoljne su 1 ili 2 žlice soli.

U vodu se stavlja ulje

Kuhate li tjesteninu u vodi bez ulja velike su šanse da će se zalijepiti. U nekoliko litara vode dovoljno je staviti žličicu ulja.

Koliko se kuha tjestenina?

Uzeti u obzir napomenu o vremenu kuhanja tjestenine s poleđine kutije nije nešto čega se trebate slijepo držati, pogotovo ako vam se ne sviđa okus al dente tjestenine. Kako možete biti sigurni u vrijeme kuhanja? Izvadite van komad tjestenine i probajte, ako vam odgovara, vaša tjestenina je gotova.

Ispiranje tjestenine nakon kuhanja

Kada svježe kuhanu tjesteninu stavite pod vodu sav škrob će se isprati, a to znači da se umak neće dobro “zalijepiti” za tjesteninu. Kako biste riješili ovaj problem, skuhanu i ocijeđenu tjesteninu odmah stavite u umak.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo