Panna cotta s preljevom od jagoda

-
Njega tijelaKako izabrati pravilnu zaštitu od sunca i jesu li sve kreme iste? Evo odgovora
-
Ohr savjetnikUrasli nokti, natisci, kurje oči - zašto nastaju i kako liječiti? Saznajte na 2. podološkoj akademiji
-
Ohr savjetnikZnate li zašto imate visoki tlak? Liječnici naveli krivce, a na prvom mjestu nisu vaši geni
Napokon je stiglo proljeće. Brojimo dane do pojave prvih domaćih jagoda na tržnici; crvenih, slatkih i mirisnih. Jagode definitivno spadaju među sam vrh najdražeg mi voća.
Najdraže su mi posute s malo šećera ili, ako su fine, domaće i ekstra slatke, onda bez ičega. U narednom periodu ću svakako iskoristiti maksimum od onoga što priroda daje pa će biti puno voćnih pita, savijača, cupcakesa sa svježim voćem...
Jedna od mojih omiljenih slastica – između ostalog i zato što je brzo gotova – je panna cotta s preljevom od jagoda. Nešto turbo fino :)
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- Mahuna vanilije
- 2 dcl mlijeka
- 3 žlice šećera
- 2 žlice vanilin šećera
- 1 vrećica mljevene bijele želatine (u vrećici)
- 6 žlica hladne vode
Priprema:
1. Želatinu pomiješati sa šest žlica hladne vode i pustiti ju da nabubri.
2. Prerezati mahunu vanilije, ostrugati sjemenke i ubaciti ih u mlijeko i vrhnje koje smo stavili na vatru da se polako zagrijava. Dodati šećer i lagano miješati dok se šećer ne otopi. Paziti da vrhnje ne zavrije.
3. Želatinu zagrijavati na laganoj vatri dok se ne otopi i zatim ju umiješati u smjesu mlijeka i vrhnja.
4. Zdjelice u koje ćete panna cottu uliti prethodno malo isplahnuti pod hladnom vodom i uliti panna cottu u njih.
Za preljev:
- 200 grama jagoda
- Pola dcl vode
- 2 žlice šećera
- 2 žlice limunovog soka
Jagode narezati na krupnije i sitnije komade, staviti ih u lončić i dodati im limunov sok, šećer i vodu i kuhati dok voda ne ispari. Umak se treba reducirati ali ne smije biti pregust.
Ukoliko vam fali malo šećera dodajte još po vlastitom ukusu. :)
Ana Surać
Steamy,
creamy...