Panna cotta s preljevom od jagoda

panna cotta, ana surac

Napokon je stiglo proljeće. Brojimo dane do pojave prvih domaćih jagoda na tržnici; crvenih, slatkih i mirisnih. Jagode definitivno spadaju među sam vrh najdražeg mi voća.

Najdraže su mi posute s malo šećera ili, ako su fine, domaće i ekstra slatke, onda bez ičega. U narednom periodu ću svakako iskoristiti maksimum od onoga što priroda daje pa će biti puno voćnih pita, savijača, cupcakesa sa svježim voćem...

Jedna od mojih omiljenih slastica – između ostalog i zato što je brzo gotova – je panna cotta s preljevom od jagoda. Nešto turbo fino :)

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • Mahuna vanilije
  • 2 dcl mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice vanilin šećera
  • 1 vrećica mljevene bijele želatine (u vrećici)
  • 6 žlica hladne vode

Priprema:

1. Želatinu pomiješati sa šest žlica hladne vode i pustiti ju da nabubri.

2. Prerezati mahunu vanilije, ostrugati sjemenke i ubaciti ih u mlijeko i vrhnje koje smo stavili na vatru da se polako zagrijava. Dodati šećer i lagano miješati dok se šećer ne otopi. Paziti da vrhnje ne zavrije.

3. Želatinu zagrijavati na laganoj vatri dok se ne otopi i zatim ju umiješati u smjesu mlijeka i vrhnja.

4. Zdjelice u koje ćete panna cottu uliti prethodno malo isplahnuti pod hladnom vodom i uliti panna cottu u njih.

Za preljev:

  • 200 grama jagoda
  • Pola dcl vode
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice limunovog soka

Jagode narezati na krupnije i sitnije komade, staviti ih u lončić i dodati im limunov sok, šećer i vodu i kuhati dok voda ne ispari. Umak se treba reducirati ali ne smije biti pregust.

Ukoliko vam fali malo šećera dodajte još po vlastitom ukusu. :)

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!