Patka s mlincima i kestenjem - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Patka s mlincima i kestenjem

Sa sve hladnijim danima dolazi nam i vrijeme delicija. Pokušajte puricu uobičajenu na našim stolovima zamijeniti patkom i dodajte kestenje. Užitak zajamčen!

kPotrebni sastojci

  • 1 patka (obično su oko 2 kg)
  • paketić mlinaca (ovisi o broju osoba)
  • prethodno polukuhano oguljeno kestenje (količina opet ovisi o broju osoba)

Priprema

Patku nasolite dan ranije. Izvadite višak masnoće, možete ju zamrznuti i koristiti povremeno umjesto drugih masnoća.

U posudu za pečenje s poklopcem u koju ste stavili patku, dodajte vode tek toliko da pokrije dno i nemojte dodavati drugih masnoća.

Pećnicu zagrijte na 250 °C i stavite patku u nepoklopljenoj posudi peći desetak minuta, a zatim je okrenite i na drugu stranu desetak minuta, dok ne dobije koricu i pusti svoju masnoću.

Podlijte vodom ili pilećim temeljcem ako ga imate, pa poklopite, smanjite temperaturu na 200-220 °C i povremeno provjerite, te podlijte po potrebi. Pecite otprilike sat vremena po kg patke.

Zadnjih desetak minuta patku otkrijte i opet je okrenite par minuta na svaku stranu da dobije koricu. Izvadite da se ohladi i narežite.

kKestenje koje ste prethodno skuhali toliko da ga možete oguliti, sad stavite u vruću preostalu masnoću i pecite desetak minuta ili manje. Ne trebate dodavati soli, jer je mast, ako je patka bila dobro nasoljena, već dovoljno slana i oni će slanoću preuzeti. Vrlo je praktično imati već oguljene kestene u zamrzivaču, pa ih tako smrznute staviti i peći 10-15 minuta.

Za vrijeme dok se kesteni peku, mlince prelijte vrućom vodom.

Mlinci se ne kuhaju! Samo se preliju kipućom slanom vodom ili ubace u nju, tek toliko da se smoče. Možete ih razlomiti ili ostaviti što veće, takvi ostanu čvršći i vidi se mlinac, a ne pretvori se sve u kašu.

Ocijedite mlince, povadite šupljikavom žlicom kestene iz posude za pečenje, odlijte ako treba višak masnoće, a u preostalu umiješajte lagano mokre krpe mlinaca, vratite nepoklopljene u pećnicu i ugasite je. Ostavite ih tako desetak minuta, dok vi narežete patku, da upiju masnoću i poprime zlatnu boju.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo