Pavlova rolada s voćem po izboru – jednostavna, neodoljiva i spremna taman za ručak

pavlova

Pavlova torta je balerina svijeta kolača!

Nije ovo šala, jer je torta i dobila ime po balerini. Od kada postoji, doživjela je razne verzije pa je se može pronaći i u obliku rolade.

Ovaj je recept popularne Zoë François jednostavan za pripremu, ali će impresionirati sve za stolom kada se posluži. Meringa mora ispasti tako da je hrskava izvana, a meka iznutra. Punjenje od svježeg voća, slatka krema i izostanak glutena čine ovaj kolač pravim pobjednikom.
Možete improvizirati pa dodati voće koje želite, a može se raditi i u kombinaciji.

Potrebni sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • Prstohvat soli
  • 1/8 žličice vinskog praška za pecivo
  • 3 žlice hladne vode
  • 200 g šećera
  • 1 žlica + jedna čajna žličica kukuruznog škroba
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica octa
  • 700 g šumskog voća, ili voća po želji
  • Malo šećera u prahu za ukras

Oblak torta: Desert kao stvoren za nedjeljni ručak koji trebate pripremiti dan ranije

Za kremu:

  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 1 – 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, namastite pleh za pečenje te stavite papir za pečenje
  2. U posudi mikserom miješajte bjelanjke, sol i vinski prašak otprilike 3 minute.
  3. Smanjite brzinu miksera i dodajte vodu te postepeno dodajte šećer. Miksajte na jačoj brzini još oko 5 minuta.
  4. Lagano, kuhačom, dodajte kukuruzni škrob, vaniliju i ocat smjesi.
  5. Ravnomjerno rasporedite smjesu na pleh za pečenje.
  6. Pecite dok ne poprimi svijetlo smeđu boju, otprilike 25 minuta.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. (Ostavite na plehu, posipajte šećerom u prahu i prekrijte krpom – tako može stajati i 24 sata)

Nešto ovako ukusno dugo nismo probali – kolač od maka i naranče

Krema:

  1. Mikserom pomiješajte vrhnje, šećer i vaniliju te tucite na laganoj vatri.
  2. Sada rukom nastavite miješati nekoliko sekundi i odmah ju koristite.

Dovršite tortu

  1. Kuhinjsku krpu posipajte šećerom u prahu, prebacite kore na nju i maknite papir za pečenje.
  2. Premažite kremom (ostavite nekoliko žlica sastrane za ukras)  i stavite oko 500 g šumskog voća.
  3. Iskoristite krpu kako biste napravili roladu. Prebacite na podložak, čvrsto zamotajte plastičnom folijom i ostavite tako sat vremena
  4. Izvadite iz hladnjaka, ukrasite preostalom kremom i voćem.. Ukrasite i  šećerom u prahu.

Dobar tek!

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!