Orada pečena u pećnici vrlo je jednostavna za pripremu, a pruža nevjerojatan miris i okus mora.
Ljubitelji ribe i mediteranske kuhinje zasigurno će uživati u ukusnoj bijeloj ribi pripremljenoj na ovaj način.
Sastojci (za 2 osobe):
2 orade (250 g svaka)
2 grančice svježeg
ružmarina
1 žlica iglica ružmarina
4 listića svježeg bosiljka
svežanj peršina
6 režnja češnjaka
1 limun
4 žlice maslinovog ulja
800 g mladog krumpira
sol i svježe mljeveni
papar
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Lim za pečenje
premažite maslinovim uljem.
2. Ribu očistite, isperite
pod mlazom hladne vode i dobro posušite papirnatim ubrusom te ju zarežite sa
obje strane na 3 mjesta. Naribajte koricu jednog limuna. Posolite i popaprite
ribu izvana i iznutra te prelijte sa 2 žlice maslinovog ulja i malo limunovog
soka te ih pospite sa polovicom limunove korice.
3. U utrobu svake ribe stavite po
jedan režanj češnjaka, grančicu ružmarina, listić bosiljka, malo peršina te
krišku limuna. Ostavite da se marinira dok vi pripremate krumpir.
4. Krumpir ogulite, operite i
narežite na ploške. Dobro ga posušite pa ga posolite i popaprite. Dodajte mu
iglice ružmarina te nasjeckano preostalo začinsko bilje. Krumpir prelijte sa
dvije žlice maslinovog ulja te mu dodajte naribanu koricu pola limuna. Sve
zajedno dobro promiješajte i premijestite u lim za pečenje.
5. Dodajte ostatak
češnjaka (neoguljenog) i pecite oko 20 minuta. Potom na krumpir položite orade
i po želji na svaku ribu stavite dva koluta limuna. Sve zajedno pecite još 25
minuta. Poslužite odmah.
Monika Topolko
Sweet
Sensation