Piletina Marengo je recept navodno nastalo još davne 1800. godine u Italiji, za vrijeme Napoleona. Nakon velike bitke i pobijede, on je zatražio od kuhara da mu spremi vrhunski pobjednički ručak. Jelo je dobilo ime prema mjestu Marengo u talijanskoj provinciji Piedmont. Ovo jelo se obično poslužuje uz jaje na oko, međutim, ja sam ga poslužila uz jednostavan pire od krumpira.
Potrebni sastojci
1 pile, narezano na komade
20 g maslaca
2 glavice luka
250 ml pilećeg temeljca
200 ml bijelog vina
1/2 kg nasjeckane rajčice
2 češnja češnjaka
1 list lovora
1 žlica sjeckanog peršina
200 g gljiva
limun
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema
1. Piletinu začiniti solju i paprom. U loncu na
zagrijanoj mješavini maslaca i maslinova ulja popržiti komade piletine sa svih
strana do zlatnožute boje.
2. Kad je piletina popržena, dodati sitno
sjeckani luk i kratko propirjati kako bi omekšao. Sve skupa zaliti pilećim
temeljcem. Dodati sitno sjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu i lovorov list te
kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta.
3. Dodajte očišćene i na ploške narezane
gljive, bijelo vino, po potrebi još posolimo i popaprimo i dalje kuhamo još
20-ak minuta dok se umak malo ne zgusne.
4. Poslužimo na tanjuru uz jaje na oko koje možete
zamijeniti pireom od krumpira. Piletinu još lagano pokapamo limunovim sokom i
posipamo sjeckanim svježim peršinom.
Nada Duhović
Just good food