Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prhki kolač od marelica

Ukusna pita, prhki kolač s marelicama i nadjevom od svježeg sira. Gotov kolač dobro rashladite u hladnjaku, čak i preko noći. Provjereno, uvjeravam vas, odlično paše u ova uzavrela ljetna popodneva…

kPotrebno:

400 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 prstohvat soli
700 g svježih marelica
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
200 g hladnog maslaca
1/2 kg svježeg sira
1 dl slatkog vrhnja
1 vrećica praška za puding od vanilije
80 g listića badema
šećer u prahu za posipavanje

Postupak:

1. Tijesto zamijesite od brašna, malo soli, praška za pecivo, 100 g šećera, jednog jajeta, 2 žlice hladne vode i maslaca. Dobro ga premijesite da bude jednolično i kompaktno, pa ga oblikujte u kuglu, koju zatim omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku kroz 30-ak minuta.

k2. Pećnicu uključite da se zagrije na 200 °C. Svježi sir izmiješajte s preostalim jajima, preostalim šećerom, slatkim vrhnjem, praškom za puding i listićima badema. Marelice operite i narežite na osmine.

3. Kalup za pečenje namastite ili obložite papirom za pečenje. Odstajalo tijesto razvaljajte na veličinu lima, pa ga izbockajte vilicom. Po njemu razmažite smjesu od sira, a na nju poslažite narezane marelice. Preostalo tijesto žlicom rasporedite po kolaču, pa ga pecite oko 40-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečen kolač ohladite prvo na sobnu temperaturu, a zatim ga stavite u hladnjak da se dodatno ohladi i stisne. Prije serviranja narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo