Dosadilo vam je oslića pripremati na jedan te isti način? Za vas imamo tri prijedloga!
Ako ste mislili kako riba mora biti skupa da bi bila kvalitetna i hranjiva, gadno se se prevarili.
Termelj mediteranske prehrane – riba – jedna je od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a s obzirom da sadrži malu količinu masnoće, preporučuje se za zdravlje srca i krvnih žila.
Donosimo tri prijedloga za recepte s oslićem.
1. Fileti oslića u kaputiću od cornflakesa i badema
Ovako pripremljeni, poprženi odresci posebno su ukusni: izvana su hrskavi, a iznutra je sočno i meko bijelo riblje meso. Po želji pokapajte limunom ili limetom i poslužite uz salatu, rajčicu ili neki drugi prilog po vašoj želji.
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe (oslić)
- sol
- 1 šalica polubijelog brašna
- 1 šalica hladne vode
- 1 šalica kukuruznih pahuljica
- 1/2 šalice badema
- 1 i 1/2 šalice suncokretova ulja za prženje
Priprema:
1. Filete operite, potapkajte kuhinjskim papirom i tako posušite. Svaki posolite prstohvatom soli. Brašno pomiješajte s vodom tako da dobijete glatku smjesu. Kukuruzne pahuljice usitnite u mužaru ili u multipraktiku, a bademe sitno nasjeckajte. Svaki filet prvo uronite u smjesu brašna i vode, a zatim stavite u suhu smjesu od kukuruznih pahuljica (cornflakesa) i badema.
2. Zagrijte ulje u tavi i pripremljene filete popržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok ne poprime smeđkasti ton. Pohane filete ocijedite na papirnom kuhinjskom papiru. Poslužite uz prilog po želji.
2. Zdrav i ukusan namaz od oslića za najosjetljivija nepca!
Osim što ribu možete jesti filetiranu, zašto ne biste probali od nje napraviti namaz? Ako se želite zdravo hraniti, preskočite bijelo pšenično brašno i ukusni namaz od oslića nanesite na graham ili raženi kruh.
Sastojci potrebni za namaz:
- 60 g kruha
- 90 g očišćenog oslića
- 150 g povrća (rajčica, paprika, krastavci i crveni luk)
- 2 čajne žličice maslinova ulja
- sol
- papar
- list svježeg peršina
- 2 lovorova lista
- 2 češnja češnjaka ocat
Priprema:
- Kuhajte oslić u vodi s malo soli, dva lovorova lista i jednom žlicom maslinova ulja.
- Na žličici maslinova ulja popržite dva češnja češnjaka. Na tome popirjajte kuhani oslić i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom.
- Po želji dodajte sol, papar i nasjeckani peršin.
- Za salatu očistite i operite povrće, narežite i začinite s nekoliko kapi maslonovog ulja i octom.
Namaz namažite na graham kruh i jedite uz osvježavajuću salatu.
3. Pohane riblje kuglice
Oslić skuhajte u posoljenoj vodi s malo limunova soka. Ocijedite i očistite od kosti, ohladite i usitnite na komadiće. Dodajte dva režnja usitnjenog češnjaka, dvije žlice krušnih mrvica, jedno razmućeno jaje, soli i papra, žlicu začina po želji (vlasac, peršin…) i veliku žlicu maslinovog ulja. Sve sastojke dobro promiješajte te na kraju dodajte naribanu mozzarellu.
Od dobivene smjese oblikujte kuglice te ih uvaljajte u krušne mrvice. Pržite na vrućem ulju dok ne postanu zlatne. Kuglice ocijedite na kuhinjskom papiru kako bi izgubile suvišnu masnoću te poslužite s kuhanim povrćem i preljevom po želji.
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock