Ususret obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa (14. studenog), donosimo vam recept koji su složili zdravstveni djelatnici za posebne prehrambene potrebe dijabetičara.
Ovo jelo prijedlog je za ručak. Namirnice su posebno označene za potrebe jedne osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2, a autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.
Sastojci:
- dvije jedinice “Kruh i zamjene”
- dvije jedinice “Meso i zamjena”
- jedna jedinica “Voće i zamjene”
- dvije jedinice “Masnoće i zamjene”, odnosno:
- 20 grama usitnjenog cornflakesa (tri žlice) – bez dodatnog šećera
- 120 grama sirovog krumpira
- 100 grama bijelog mesa od pilećih prstiju
- 200 grama zelene salate
- 100 grama dinje
- dvije čajne žlice ulja
Priprema:
1. Cornflakes stavite u vrećicu i usitnite batom za meso. dodati sol i papar. Piletinu također istucite batom, posolite, uvaljajte u brašno, umočite u jaje (jaje nije uračunato pod sastojke jer je potrebno manje od jedne četvrtine jaja) te u drobljeni cornflakes.
2. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnioci 15 minuta na masnom papiru. Pred kraj pokapajte žličicom ulja da meso bude sočno.
3. Krumpir ogulite i prerežite na četiri dijela te skuhajte u slanoj vodi. Kada ga izvadite iz vode, popsipajte ga svježe sjeckanim peršinom.
4. Zelenu salatu začinite žličicom ulja, solju i octom po ukusu.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock