U ovim toplim danima većina ljudi preferira jednostavan ručak koji neće oduzeti previše vremena za pripremu. Stoga, da bi proveli što manje vremena uz štednjak i pećnicu, na pripremu ljetnog ručka mislite nekoliko dana unaprijed.
Ako ste u nedjelju za ručak radili klasičnu juhu i omiljeni komad crvenog mesa konzumirali uz kuhano povrće, ostatak lešo mesa iskoristite za ručak u ponedjeljak i pripremite uvijek osvježavajuću gazpacho juhu, kao predjelo i glavno jelo u jednom!
Utorak i srijeda neka budu rezervirani za specijalitete s mljevenim mesom pa uz malo mašte pripremite omiljeno povrće svih ukućana na drugačiji način.
U nastavku donosimo zanimljive recepte:
1. Gazpacho juha s lešo junetinom
- Sastojci za 4 osobe
- 400-500 g junetine (lešo)
- 4 paprike
- 2 krastavca
- 1 glavica luka
- 4 veće rajčice
- Maslinovo ulje, češnjak, začini i morska sol po želji
- Par kriški kruha po želji
Priprema: Očišćenu papriku, krastavac, luk i rajčicu narežite na kocke i usitnite u sjeckalici dodajući maslinovo ulje i začine po izboru te morsku sol. Za nadopunu teksture u dobivenu juhu dodajte kockice istog povrća i narezanu hladnu lešo junetinu. Uz ovakvu juhu servirajte kruh prepečen na maslinovom ulju u koji možete utrljati češnjak ili ljutu papriku.
2. Punjeno povrće
Sastojci za 4 osobe
- 600 do 800 g mljevenog mesa
- 3 izdubljene tikvice
- 2 izdubljena patlidžana
- Maslinovo ulje po želji
- Luk po želji
- Morska sol, papar i mediteranski začini po želji
- 1 jaje
- Jušna žlica ribanog sira
Priprema: Sinonim ljetnog ručka su i punjene paprike, ali zahvaljujući ovom receptu u vašoj će pećnici umjesto u loncu, zamirisati drugo punjeno ljetno povrće: tikvice i patlidžani. Izdubite sezonsko povrće i dobivenu smjesu pirjajte na malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog luka. Dodajte mljeveno meso, morsku sol, papar i mediteranske začine te pirjajte dok se sve fino ne zgusne. Dobivenom smjesom napunite izdubljeno povrće i posložite u nauljenu posudu za pečenje. Po želji, napunjeno povrće možete preliti smjesom jaja i ribanog sira i sve skupa zapeći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Ukoliko niste sve pojeli za ručak ovo jelo idealno je i hladno kao sutrašnji ručak uz salatu od matovilca i rikole ili lagana večera uz čašu bijelog vina.
Izvor: Pik Vrbovec
Ana A.