Lagana mediteranska hrana idealna je za vruće dane, a čini čuda za vaše zdravlje. Čak i ako inače ne preferirate morske plodove, ovo će vas jelo zasigurno oduševiti!
Potrebno vam je:
1 crveni cipal težak 1 kg
2 velike glavice luka
2 zelene paprike
2 režnja češnjaka
500 grama rajčice
1 vezica peršina
½ šalice maslinova ulja
3 žlice pekmeza od rajčice
1 žličica soli, malo papra
12 crnih maslina
Priprema je lagana:
1. Ribu po potrebi ostružemo, iznutra i izvana oplahnemo hladnom vodom. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. Papriku narežemo na rezance. Češnjak ogulimo i protisnemo kroz tijesak za češnjak. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške. Peršin sitno nasjeckamo.
2. Ulje ugrijemo i na njemu popržimo ribu s obje strane, onda je izvadimo. Kolutiće luka zlatnožuto popržimo na ulju. Dodamo papriku i ispržimo je da omekša. Umiješamo češnjak, po tome rasporedimo ploške rajčice i peršin.
3. Pekmez od rajčica pomiješamo sa šalicom vode i dodamo sa solju i paprom. Mješavinu povrća kuhamo 10 minuta.
4. Ribu stavimo u umak, i ako treba, doliemo vode; riba treba biti pokrivena tekućinom. Sve lagano kuhamo 10 do 15 minuta.
5. Masline raspolovimo i izvadimo im koštice. Ribu i povrće stavimo u plitku zdjelu, po tome pospemo masline. Ribu poslužimo hladnu.
Dobar tek!
S.J.