Kad je u pitanju hrana ne bojim se novih stvari. Baš naprotiv, volim eksperimentirati, volim egzotične namirnice, neobične ili naizgled nespojive kombinacije.
Ovo je jedna od takvih kombinacija. Kod mojih bližnjih je izazvala čuđenje, bilo je skeptičnih, a bome i onih koji nisu skloni isprobavanju novih stvari. U tom slučaju malo nevine laži dobro dođe 🙂
Gore navedeno jelo im se podvalilo kao rižoto s nekoliko vrsta sira jer ”i meni je ipak jabuka bila malo preriskantna”. Da, baš! Jabuka je dala notu blage kiselosti, gorgonzola punoću okusa i očaravajuću aromatičnost, maslac i Grana Padano pred sam kraj kremoznost… divno!
Uglavnom, reakcije su bile odlične pa je bilo tako očito da će ovaj recept biti prezentiran i vama 🙂
Sastojci (za dvije osobe):
- 1 luk
- Maslinovo ulje
- 200 grama arborio riže
- 2 dcl bijelog vina
- 750 ml povrtnog temeljca
- 2 jabuke (Granny Smith)
- 50 grama Gorgonzole
- Sol
- Svježe mljeveni papar
- Malo nasjeckanog peršina
- 15 grama maslaca (hladnog)
- 15 grama Grana Padano sira (naribanog)
Priprema:
1. Na maslinovom ulju dinstati sitno izrezan luk dok ne omekša i ne dobije zlatno žutu boju.
2. Dodati jabuke izrezane na kockice i dinstati par minuta dok malo ne omekšaju, zatim dodati rižu i dinstati dok zrnca riže ne postanu prozirna.
3. Podliti bijelim vinom. Kad vino ispari, smanjiti vatru, posoliti, začiniti svježe mljevenim paprom i podlijeti povrtnim temeljcem. Kuhati 20-ak minuta i svo to vrijeme rižu polako podlijevati temeljcem.
4. Pred sam kraj dodati gorgonzolu, sve zajedno dobro promiješati i kuhati još minutu dvije, da riža bude kuhana ”al dente”.
5. Pred sam kraj, netom prije posluživanja, dodati maslac i sir i sve dobro (i pažljivo) promiješati. Ukrasiti sitno izrezanim kockicama jabuke.
Ana Surać
Steamy, creamy…