U jednom od prethodnih postova sam već napomenula koliko obožavam ovo slatko bobičasto crveno voće i da ga u njegovoj sezoni maksimalno koristim za kojekakve ukusne kolače i deserte. Posebno jer su jagode domaće, nisu špricane, nisu odmrznute i toliko mirišu. Tako je nastao i ovaj jednostavan, a ukusan dizani kolač od meda i jagoda… pravo savršenstvo…
Potrebni sastojci
1/2 kg brašna
1/2 kocke svježeg kvasca
2,5 dcl mlakog mlijeka
50 g cvjetnog meda
prstohvat soli
80 g maslaca
7 žlica šećera za želiranje
1 žlica svježe naribane limunove korice
50 g maslaca
1/2 kg svježih jagoda
šećer u prahu za posipavanje
Priprema
1. Umijesite tijesto od brašna, prstohvata
soli, kvasca, mlakog mlijeka, meda i maslaca. Stavite ga na toplo da se
diže 30-ak minuta. Dignuto tijesto premijesite pa ga stavite da se diže još
40-ak minuta.
2. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto ponovno
premijesite pa ga razvaljajte u pravokutnik veličine 50 x 35 cm.
3. Jagode operite i očistite, 400 g narežite na
kockice, a ostatak na ploškice. Kocke jagoda izmiješajte sa šećerom za želiranje,
limunovom koricom i maslacem narezanim na kockice. Tu smjesu
raspodijelite po tijestu koje zatim zarolajte i narežite na 10 debljih
ploški. Poslažite ih u namazan kalup (promjera 26 cm) te pecite u zagrijanoj
pećnici 40-ak minuta. Prije samog posluživanja ukrasite ih ploškama jagoda i
posipajte šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food