Hrana i recepti

Hrana i recepti

Salata od lubenice, pinjola i rikole

Ljetne vrućine pravo su vrijeme za uživanje u slatkoj i sočnoj lubenici. No, osim što ju možete smiješati u smoothie ili jesti (naravno, rukama) kao desert ili idealno osvježenje na plaži, probajte ju u salati.

Niskokalorična lubenica sastoji se od 92 posto vode, a bogati je rudnikr vitamina A, vitamina B1 i B2, vitamina C, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza te cinka. Zbog svega nabrojenog idealna je za lučenje otrova i čišćenje organizma, a osim samostalno jede se u voćnim salatama, koktelima i raznim pićima.Više o lubenici saznajte u članku: Lubenica: ohladite se uz ljetnu poslasticu.

Lubenica se sjajno slaže s feta rirom i rikolom – usudite se probati nešto drugačije!

Sastojci:

  • jedna žlica limunovog soka
  • jedna žlica vinskog octa
  • sol po potrebi
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • tri šalice lubenice
  • 170 grama mlade rikole
  • 30 grama pinjola
  • 45 grama smrvljene fete/suhe i slane riccotte
  • mljeveni papar po potrebi

Priprema:

1. Lubenicu narežite na kockice i očistite od koštica.

2. Miješalicom izmiješajte sok od limuna, ocat i sol, a potom, lijevajući, dodajte ulje i miješajte da ne emulgira.

3. Dodajte lubenicu, pinjole i rikolu i promiješajte bacanjem u vis. Pospite sirom i paprom.

Izvor: iće&piće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo