Ljetne vrućine pravo su vrijeme za uživanje u slatkoj i sočnoj lubenici. No, osim što ju možete smiješati u smoothie ili jesti (naravno, rukama) kao desert ili idealno osvježenje na plaži, probajte ju u salati.
Niskokalorična lubenica sastoji se od 92 posto vode, a bogati je rudnikr vitamina A, vitamina B1 i B2, vitamina C, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza te cinka. Zbog svega nabrojenog idealna je za lučenje otrova i čišćenje organizma, a osim samostalno jede se u voćnim salatama, koktelima i raznim pićima.Više o lubenici saznajte u članku: Lubenica: ohladite se uz ljetnu poslasticu.
Lubenica se sjajno slaže s feta rirom i rikolom – usudite se probati nešto drugačije!
Sastojci:
- jedna žlica limunovog soka
- jedna žlica vinskog octa
- sol po potrebi
- dvije žlice maslinovog ulja
- tri šalice lubenice
- 170 grama mlade rikole
- 30 grama pinjola
- 45 grama smrvljene fete/suhe i slane riccotte
- mljeveni papar po potrebi
Priprema:
1. Lubenicu narežite na kockice i očistite od koštica.
2. Miješalicom izmiješajte sok od limuna, ocat i sol, a potom, lijevajući, dodajte ulje i miješajte da ne emulgira.
3. Dodajte lubenicu, pinjole i rikolu i promiješajte bacanjem u vis. Pospite sirom i paprom.
Izvor: iće&piće