Sarmice od lišća vinove loze - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sarmice od lišća vinove loze

Malo drugačija, ljetna varijanta sarmica. Birajte mlado i neprskano lišće vinove loze, a u nedostatku lišća vinove loze, poslužiti će i listovi raštike.

Sastojci:

  • k30-ak
    listova vinove loze
  • 750 g miješanog (junetina i svinjetina)
    mljevenog mesa
  • 200 g riže
  • vezica
    svježeg kopra
  • manja
    glavica luka
  • 2-3
    češnja češnjaka
  • jaje
  • ulje
  • sol,
    papar
  • žlica
    octa
  • žlica
    glatkog brašna
  • sok
    jednog limuna
  • 250 ml
    vrhnja za kuhanje
  • mileram
    po želji

Priprema:

Listove vinove loze operite i stavite kuhati petnaestak
minuta u ključalu vodu, kojoj ste dodali žlicu octa.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte glavicu luka i dio kopra, pa
ih kratko popržite na ulju. Dodajte rižu, koju istu tako popržite. Zatim
dodajte meso i pržite na jačoj vatri dok ne promijeni boju, a onda smanjite vatru
i ostavite da većina tekućine ispari. Dodajte protisnuti češnjak, sol i papar i
kuhajte dok gotovo sva tekućina ispari. Ostavite da se malo ohladi, a zatim dodajte
jaje i sve dobro promiješajte.

kListove loze ocijedite, pa na svaki stavljajte količinu
mesne smjese veličine oraha i motajte sarmice. Slažite ih u posudu, koju ste
lagano nauljili i dno joj prekrili listovima loze.

Pokušajte izabrati dovoljno široku posudu da u visinu ne
slažete više od dva reda sarmica. 

Sarmice zalijte vodom, toliko da ih prekrije i kuhajte oko
sat i pol, protresajući povremeno posudu i dodajući po potrebi vode.

Pred kraj na malo ulja prepržite žlicu glatkog brašna i
zalijte s otprilike 200 ml vode, da dobijete svjetlu i blagu zapršku. Umiješajte
sok pola do cijelog limuna, već prema ukusu ili ga potpuno izostavite, ako ne
volite kiselo. Prelijte preko sarmica, protresite i kuhajte još idućih desetak
minuta. Prije samog kraja po želji prelijte sa 250 ml vrhnja za kuhanje.

Servirajte s kuhanim krumpirima, lagano pouljenim i posutim
koprom i poslužite s mileramom ili kiselim vrhnjem.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo