Hrana i recepti

Hrana i recepti

Savijača sa šunkom i brokulom

Foto: shutterstock

Ako niste raspoloženi, ili nemate vremena, savijaču možete napraviti s gotovim tijestom iz pekare ili trgovine.

Zašto brokula? 

Budući da brokula sadrži velike količine vitamina A, C i E, ona usporava oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.

Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Osim što sprečava starenje, beta – karoten iz brokule će održavati kožu zdravom i lijepom. Selen u brokuli potiče libido i plodnost. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Recept za savijaču sa šunkom i brokulom

Potrebni sastojci za 2 savijače:

Tijesto

  • 350 g brašna
  • ¼ žličice soli
  • 1 jaje
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • žličica ulja za premazivanje tijesta
  • 1 žlica octa
  • 150 g rastopljenog maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g slatkog vrhnja

Nadjev

  • 1 kg brokule
  • 350 g kuhane šunke
  • 20 g maslaca
  • 3 jaja
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 200 g kiselog vrhnja s malo masnoće
  • 4 žlica naribanog parmezana
  • prstohvat naribanog muškantnog oraščića
  • crni papar
  • sol
  • 1 žlica limunova soka

Priprema: 45 minuta

Pečenje: 35-40 minuta

Priprema: 

  • Izmiješajte sastojke za tijesto i 125 ml mlake vode, potom tijesto dobro izmiješajte rukama 10 minuta i napravite od njega 2 kugle i premažite ih uljem, pokrijte ih krpom i ostavite na toplom mjestu 30 minuta.
  • Operite i očistite brokulu i krupno narežite cvjetiće. Šunku izrežite na sitne kockice ili trakice. U tavi lagano zagrijte maslac te na njemu popržite šunku.
  • Izmiješajte jaja sa škrobnim brašnom, kiselim vrhnjem, parmezanom i začinima. Umiješajte brokulu i šunku pa sve začinite solju i limunovim sokom.
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, premažite lim za pečenje uljem. Razvaljajte svaki komad tijesta na pobrašnjenom ubrusu, a potom ga dlanovima razvucite u tanke pravokutnike. Premažite ih s malo rastopljenog maslaca.
  • Razdijelite nadjev na listove tijesta tako da rubovi sa strane ostanu prazni. Savijte tijesto pomoću ubrusa i pritisnite rubove koje ste prethodno premazali malo vode.
  • Stavite savijače rubom nadolje u lim za pečenje pa izbodite tijesto vilicom.
  • Premažite savijaču preostalim rastopljenim maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta da dobiju zlatno smeđu boju. Iizmješajte mlijeko i vrhnje, malo ih posolite i svakih 10 minuta prelijte savijaču dijelom mješavine.
  • Kada je kolač gotov, ostavite da se ohladi nekoliko minuta te ga poslužite.

Dobar tek!

Izvor: Reader’s Digest

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo