Hrana i recepti

Hrana i recepti

Savršen ljetni obrok: Mediteranska salata kakvu još niste probali

shutterstock

Ako razmišljate što pojesti kada je vani ovako vruće, ova će vas osvježavajuća salata oduševiti

Salatu svi najviše volimo jesti ljeti, a ona može poslužiti i kao kompletan obrok ako ju obogatimo pravim sastojcima.

A ljetni mjeseci donose nam obilje zanimljive i raznolike, nutritivno bogate sezonske hrane. Vrući dani traže nas laganu prehranu bogatu svježim, lagano pripremljenim namirnicama, puno tekućine i što manje zadržavanje u vrućoj kuhinji za štednjakom.

Znamo i da je preporuka pokušati što više moguće slijediti sezonsku prehranu. Namirnice koje se konzumiraju dok im je sezona imaju najveću nutritivnu vrijednost, a cjenovno su najpristupačnije. Bilo bi dobro pokušati uvrstiti raznoliki spektar svih namirnica u prehranu kako biste od svega izvukli maksimum.

Ovim ćete trikovima jednostavno provjeriti je li vaše maslinovo ulje svježe i ekstra djevičansko

Ovaj se obrok priprema od svježe salate, tune i kvinoje, te maslinama i rajčicom, a poseban joj okus sigurno pruža i slani feta sir. Priprema se brzo i jednostavno, a isto tako će i nestati s vašeg stola.

MEDITERANSKA SALATA OD TUNE I KVINOJE

 Za ovo jelo je potrebno:

  •   Salata, zelena, 2 šalice, 60 g
  •   Rukola, 2 šalice, 60g
  •   Kvinoa, 60 g
  •   Feta sir, 1 mali komad, 25g
  •   Tuna, konzervirana u salamuri, 1 porcija, 80 g
  •   Cherry rajčice, 6 kom, 100g
  •   Masline, crne, 5 kom, 15g
  •   Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
  •   Aceto, 0,7 jušne žlice, 10 g

Priprema:

Kvinoju operite pod mlazom hladne vode i dobro je procijedite. Prebacite kvinoju u manji lonac, dodajte vode u omjeru 2:1. Dobro promiješajte.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Tada smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok kvinoja ne omekša, a smjesta postane gusta poput pudinga te nestane gotova sva tekućina koju je kvinoja upila.

Znat ćete da je kvinoja kuhana kada pusti male ‘repiće’. Kvinoju ohladite, a u međuvremenu operite salatu, tunu ocijedite od viška vode.

Kako odabrati najbolju breskvu i nektarinu – uz pomoć jednog trika zaštitite ih od brzog propadanja

U zdjelu stavite salatu, ohlađenu kvinoju, tunu, komadiće geta sira, cherry rajčice sjeckane na sitno i par crnih maslina. Jelo začinite maslinovim uljem i acetom. Preporučujem da salatu prije probate nego ju solite pošto feta sir, tuna i masline daju određenu slanoću. 

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo