Glavno oružje čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za poseban okus čokolade. Puna zdravih kemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.
Kakao pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udar, snizuje kolesterol, a prema najnovijim rezultatima istraživanja može nas zaštititi od raka debelog crijeva.
Čemu još služi čokolada? Našem užitku… Pripremite tortu za koju vam donosimo recept i uživajte u društvu obitelji ili prijatelja.
Čokoladna torta
Potrebni sastojci:
- 5 jaja
- 180 grama MIXB SCHAR bezglutenskog brašna
- 2 jušne žlice kakaa
- 4 jušne žlice šećera
- 60 g maslaca – rastopljenog
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Preljev:
- 100 ml mlijeka
Glazura:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 350 grama čokolade za kuhanje
Priprema:
- Odvojiti žumanjak od bjelanjaka te umutiti u čvrst snijeg.
- Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, zatim dodati mlijeko i prethodno rastopljen i ohlađen maslac.
- Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom te sve dobro izmiješati. Lagano dodavati snijeg od bjelanjaka.
- Biskvit peći na 180 stupnjeva – 15 do 20 minuta.
- Kada je biskvit gotov i malo se ohladi preliti preko biskvita preljev od mlijeka.
- Na pari rastopiti čokoladu pomiješanu sa vrhnjem za šlag dok se smjesa ne spoji.
- Čokoladnu glazuru preliti preko biskvita i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi zatim u frižider na par sati da se stisne.
Autor recepta i fotografija: Adrijana Bručić
Ana A.