Domaće sezonsko voće, agrumi, egzotični plodovi… Sve se lijepo može “upakirati” u neodoljive ledene deserte. Donosimo slasne recepte:
Slatka dilema: kruške i(li) jabuke
Sastojci:
- 300 g krušaka ili jabuka
- 4 žlice šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 120 ml kiselog vrhnja
Priprema:
Kruške (ili jabuke) ogulite, pošećerite i izmiksajte blenderom tako da smjesa bude glatka. Dodajte umućeno slatko i kiselo vrhnje, pa sve zajedno dobro umutite. Sladoled držite nekoliko sati u zamrzivaču da se stvrdne. Možete ga poslužiti posipanog cimetom, uz narezane svježe kruške ili jabuke.
Ledeno doba breskve
Sastojci:
- 2-3 zrele breskve
- 2 žlice limunova soka
- 1 šalica šećera
- 2 šalice kiselog vrhnja
Priprema:
Ogulite breskve i izvadite koštice. Izmjerite 400 grama breskvina “mesa” i narežite na kockice. Breskve i limunov sok miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer i kiselo vrhnje te dodatno izmiksajte. Smjesu izlijte u plitku posudu, prekrijte i zamrznite.
Sladoledna limunada
Sastojci:
2,5 dcl vode
- 100 g šećera u prahu
- 3 žlice svijetlog meda
- sok i korice od 6 limuna
- 5 grančica metvice
Priprema:
Zakuhajte vodu. Stavite šećer u prahu i med u lonac i ulijevajte kipuću vodu uz stalno miješanje, dok se sve potpuno ne otopi.
Dodajte, stalno miješajući, limunov sok i naribane korice. Napunite smjesom posudu za zamrzavanje i pustite da se mješavina lagano zamrzne. Potom izvadite, dobro promiješajte i ostavite da se zamrzne do stanja sladoleda. Poslužite ukrašeno listićima metvice.
Makrobiotički bananko
Sastojci:
- 2 šalice zobenog ili sojinog mlijeka
- 1 jušna žlica kuzu praha (ili 2 jušne žlice aru praha)
- 1/2 šalice maslaca od lješnjaka
- 2 zrele banane
- 1/2 čajne žlice vanilije u prahu
- 1/2 šalice agavina sirupa
- 1/2 šalice tostiranih i sjeckanih lješnjaka
Priprema:
U dvije jušne žlice zobenog mlijeka razmutite kuzu da se potpuno otopi. Preostalo mlijeko zagrijte i miješajući dodajte rastopljeni kuzu pa miješajte na vatri još minutu.
Izmiksajte mlijeko s kuzuom, maslacem od lješnjaka, bananama, vanilijom i agavinim sirupom u glatku smjesu. Ostavite da se ohladi u hladnjaku.
Prije posluživanja pospite sjeckanim tostiranim lješnjacima.
Više o sladoledu pronađite ovdje
I.V.
Foto: Shutterstock