Kraj ljeta rezerviran je, kada govorimo o gastrosceni, za uživanje u smokvama. To voće koje se uzgaja već tisućljećima zapravo spada u vrstu cvijeća, a zahvaljujući brojnim blagotvornim učincima koristi se u pripravljanju lijekova, ali i u kozmetičkoj industriji.
Kod nas, u mediteranskoj klimi, smokve sjajno uspijevaju, no upravo su zbog toga i prilično zapostavljene. Nepravedno, jer skrivaju sjajnu nutritivnu vrijednost i prava su blagodat za organizam. Međutim, u nas se najčešće jedu svježe ili suhe, te se eventualno od njih radi džem. No, i to se polako, ali sigurno mijenja. Dokaz tome jest i poseban jelovnik, sa smokvama u glavnoj ulozi, koji je ovih dana predstavio zagrebački hotel “Esplanade”, a osmislila ga chefica Ana Grgić. Na njezinu se meniju tako našlo nekoliko jela, među ostalima tatina tortica od smokve, s kremom od meda i ružmarina te domaći sladoled od smokava.
Suhe ili svježe smokve – koje odabrati?
Sladoled od smokve s karamelom
Sastojci:
- kiselo vrhnje – 300 g
- 100 g šećera
- 500 g nasjeckanih smokava
- vrećica šlaga
Priprema:
U zdjeli izmiksajte šećer i vrhnje. Isjeckajte smokve i dodajte ih u smjesu. Izmiksajte šlag. Sve zajedno pomiješajte i stavite u zamrzivač na oko dva sata dok se ne zaledi. Maštovit dodatak takvom desertu je karamel, koji je jednostavno pripremiti: stavite 100 g šećera u tavu i zagrijavajte dok se ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Vrhnje (100 g) na sobnoj temperaturi ulijte u karamelizirani šećer. Kuhajte uz miješanje na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne otopi. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Pustiti da se malo ohladi pa prelijte po sladoledu.
Klasična pita od smokava
Sastojci:
- 40 dag brašna
- 1 maslac
- 2 jaja
- prašak za pecivo
- vanilijin šećer
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 8 žlica šećera
- 30 svježih smokava
Priprema:
Od brašna, maslaca, šećera, jaja, vanilijina šećera, praška za pecivo i vrhnja napravite glatko tijesto. Razdijelite ga napola. Jedan dio razvaljajte i stavite u kalup za pečenje. Drugi dio stavite u zamrzivač. Svježe smokve očistite od tvrdih peteljki i sameljite ili jako sitno izrežite. Stavite na tijesto u kalupu. Na smokve naribajte tijesto iz zamrzivača i pecite. Kad je gotovo može se po želji posuti šećerom u prahu i svježim narezanim smokvama.
Džem od smokava sa chia sjemenkama po receptu nutricionistice
Martina Strukić
Foto: Shutterstock