Ovi šarmantni prhki i aromatični keksići s okusom vanilije i nalik na svima nam poznate male gljive privući će vas na prvi pogled. Odlična su ideja za nešto brzo, a slatko, a gotovi su u svega sat vremena.
Recept je preuzet s
uvijek maštovitog (i punog krasnih fotografija) bloga Tortelina, iako
pravi, izvorni recept dolazi odavde.
Potrebni sastojci
mjera: 1 šalica = 2,5 dcl
230 g maslaca, sobne temperature
1 šalica šećera u prahu
2 jaja
1 žličica arome vanilije
3 šalice brašna (pola oštrog, pola glatkog)
1 šalica gustina
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
flašica uskog grla
Postupak
1. Pećnicu uključiti da se zagrije na 190 °C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
2. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu. Dodajte jaja, kratko izmiksajte pa dodajte aromu vanilije. Isključite mikser, pa dodajte i umiješajte suhe sastojke, brašno s praškom za pecivo i gustinom. Rukama umijesite glatko tijesto, ako se lijepi dodajte još malo brašna ili gustina.
3. Rukom uzimajte i trgajte male komadiće tijesta koje potom rukama oblikujte u kuglice veličine oraha i slažite u pripremljeni lim. Kuglice trebaju biti malo razmaknute, ne previše jer tokom pečenja neće previše narasti.
4. Za označavanje “peteljki” pripremite dvije manje posudice ili tanjurića. U jedan stavite malo vode, a u drugi kakao. Grlo flašice (najbolja je ona od arome) prvo umočite u vodu, a zatim u kakao i nakon toga utisnite krug na kuglici. Nastavite s umakanjem flašice u vodu i kakao dok sve kuglice ne budu “označene”.
Šampinjone pecite u zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta. Keksiće ostavite u limu da se ohlade, pa poslužite.
Nada Duhović
Just good food