Vjerujte mi, ova pita nestane dok kažete “keks” ili “pita”. Fino prhko tijesto, nadjev od čokolade, slatko vrhnje i naravno čokolada… ovaj put poslužena u obliku kovrča…
Sočna čokoladna pita je lagana, prozračna i prhka. S njom nikada nećete pogriješiti… jer tko ne voli čokoladu?! Za kovrče obavezno koristiti mliječnu čokoladu, jer su lijepše od onih koje dobijemo od obične čokolade za kuhanje…
Potrebni sastojci
85 g čokolade za kuhanje
55 g maslaca ili margarina
3 žlice zlatnog sirupa
3 jaja, umućena
140 g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
115 g mliječne čokolade
500 ml slatkog vrhnja
Za tijesto
165 g brašna
1/2 žličice soli
115 g maslaca ili margarina
2 – 3 žlice hladne vode
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Tijesto – u zdjelu prosijte brašno i sol. Udrobite maslac ili margarin tako da mješavina nalikuje na krupne krušne mrvice. Ulijte vodu, žlicu po žlicu i mijesite rukama sve dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu.
- Na pobrašnjenoj plohi razvaljajte tijesto. Obložite kalup za pitu promjera 20 ili 23 cm, namjestite u njega tijesto i ne razvlačite. Uredite rubove.
- Vilicom izbockajte dno tijesta. Pecite dok blago ne posmeđi, 10 -15 minuta. Pustite da se hladi u kalupu na žičanoj rešetki.
- Na pari otopite čokoladu, maslac i zlatni sirup. Sklonite s vatre i umiješajte jaja, šećer i vaniliju.
- Pećnicu smanjite na 180 °C. U kalup ulijte čokoladnu smjesu i pecite dok se nadjev ne stegne, 30-tak minuta. Pustite da se kolač ohladi na žičanoj rešetki.
- Dekoracija: Toplinom ruku omekšajte čokoladu. Oštricom gulilice za povrće stružite duž ruba čokolade tako da s nje padaju široke kovrče. Rashladite ih do upotrebe.
- Prije posluživanja istucite slatko vrhnje i gumenom žlicom rasporedite po površini čokoladnog nadjeva. Ukrasite čokoladnim kovrčama.
Nada Duhović
Just good food