Jesenski meni nudi pregršt različitih okusa bilo da su u pitanju slana ili slatka jela. Jesen je godišnje doba koje osim predivnih boja nudi i obilje bogatih jesenskih plodova. Od vrganja, bundeva i kestenja, do jabuka, kruški, šljiva i lješnjaka – od slanog do slatkog, jesen je teško ne voljeti.
Svi od navedenih plodova ne samo da su ukusni i bogati hranjivim sastojcima koji će vas štititi u sve hladnijim danima, nego i nude bezbroj kombinacija okusa, mirisa i boja.
Osim dobro znanog i šarolikog jesenskog voća, jesen je godišnje doba i netipične voćke – bundeve. Bundeva, tikva ili buča također je jedna od vladarica jesenskog jelovnika, a kako ju god pripremali, bilo da je kuhamo ili pečemo, radimo od nje krem juhu , varivo ili njoki, bundeva može zadovoljiti svako gurmansko nepce.
Iako se uglavnom koristi za slana predjela ili glavna jela, bundeva je zanimljiv i ukusan odabir i za slatka. Osim što može poslužiti kao jednostavan desert kao pečena i posuta šećerom i cimetom, od nje možemo raditi i kolače i torte. Kombinacija bundeve i krem sir apozitivno iznenađuje sve koji vole slatki zalogaj.
Donosimo vam prijedlog ukusnog recepta torte od bundeve i sira:
Sastojci:
Podloga
- 150 g integralnih keksa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1,5 žlica otopljenog margarina
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
Nadjev
- 250 g svježeg krem sira
- 400 g bundeva
- 3 dcl vode
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
- 1 želatina
Uživajte u okusima jeseni!
Priprema:
Za podlogu sameljite kekse, dodajte sve ostale sastojke i promiješajte. Kalup obložite masnim papirom i utisnite smjesu od keksa na dno kalupa. Bundevu nasjeckajte na kockice i kuhajte dok ne omekša u 3 dcl vode sa šećerom. Izvadite bundeve i nastavite kuhati tekućinu dok se ne reducira u gustu masu. 150 g od kuhanih bundeva zgnječite u pire, a ostatak ostavite za pokrov.
Za nadjev pomiješajte sir s hladnim pireom od bundeve dodajte jaja i začine. Kremu izlijte na podlogu od keksa i pecite na 160 °C oko 40 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohladi. Posložite priređene bundeve po vrhu torte, te prelijte sirupom u koji prethodno umiješajte želatinu. Dobro ohladite i poslužite.