Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo u svijetu. Tajna dobre pripreme leži u tanko razvučenom tijestu koje se osim svježim sirom, može nadjevati jabukama, makom, ili, u našem slučaju, špinatom.
Sastojci:
Za tijesto:
50 dag brašna
4 jaja
10 dag maslaca
sol
voda
Za nadjev:
1 kg špinata
10 dag maslaca
5 dag krušnih mrvica
sol
muškatni oraščić
2 jaja
Priprema:
1. Od brašna jaja maslaca soli i vode zamijesite tijesto. Ostavite da se odmara 30 minuta.
2. Nadjev pripremite tako da špinat skuhate, sitno ga narežete pa mu dodajte rastopljen maslac, jaja, krušne mrvice, sol i muškatni oraščić i ohladite ga.
3. Tijesto tanko razvaljajte, namažite nadjevom, zarolajte i kuhajte u slanoj vodi oko 30 minuta.
4. kuhane štrukle narežite, poslažite u pleh, zalijte vrhnjem i zapecite u pećnici.
Umjesto špinatom, štrukle možete nadjenuti i blitvom.
Dobar tek!
S.J.