Ukiseljena cikla mnogima je i najdraža zimnica. Naučite kako je pripremiti.
Cikla, bogata željezom, smatra se eliksirom za liječenje anemije i povećanje broja eritrocita. Manje je poznato da spoj koji cikli daje crvenu boju – betain – ima antioksidativna svojstva. Istraživanja ljekovitih svojstava cikle i repe (pripadaju u istu porodicu) potvrdila su da osobe koje redovito konzumiraju to korjenasto povrće bogato vlaknima, rjeđe obolijevaju od karcinoma debelog crijeva.
Sastojci:
5 kg cikle
Smjesa za kiseljenje
2,5 l vode
800 ml alkoholnog octa
1 žličica soli
10 žličica (po želji) šećera
Priprema
1. Neoguljenu ciklu skuhajte s korom, ali repove nemojte odrezati do kraja kako sok ne bi izašao prilikom kuhanja. Ciklu kuhajte maksimalno pola sata nakon što je voda proključala. Čim je kuhana, prelijte je hladnom vodom, odmah ogulite koru te odrežite višak korijena.
2. Ciklu naribajte na debljinu 2-3 mm i prelijte smjesom za kiseljenje.
3. Pripremite smjesu za kiseljenje u omjeru vode i cikle 3:1, što za 5 kilograma cikle iznosi oko 2,5 litre vode i 800 ml octa. U smjesu stavite jednu žličicu soli. Ako volite ciklu malo slađeg okusa, dodajte 10 žličica šećera. Smjesu kratko prokuhajte.
4. Naribanu ciklu složite u staklenke i zalijte pripremljenom smjesom za kiseljenje. Kako biste spriječili zaostajanje zraka u bočicama, gurnite obrnutu stranu vilice do dna posude među ciklu, čime se oslobađa zadržani zrak. Ako zrak zaostane, gornji slojevi cikle u staklenci ostaju nepokriveni octom.
Izvor: iće&piće
Foto: Shutterstock