Zimski dani idealni su za prvljenje gulaša. Neka se dugo krčka na laganoj vatri, a dotle uživajte u kuhanom vinu ili vrućoj čokoladi.
Sastojci:
- pola kilograma svinjetine
- tri glavice luka
- tri režnja češnjaka
- kriška-dvije slanine (narezati na kockice ili trakice)
- jedna crvena paprika
- dva lista lovora
- 150 grama pelata
- žlica koncentrata rajčice
- dvije žlice slatke paprike
- čilija po želji
Priprema:
1. U veći lonac zagrijte maslinovo ulje i popržite usitnjeni luk. Kada se luk zastakli, dodajte češnjak i slaninu, a nakon minute dodajte meso koje ste prethodno narezali na kockice. Pržite ga dok ne dobije boju.
2. Nakon deset-15 minuta dodajte papriku narezanu na kockice i peršin te začinite čilijem u prahu i slatkom paprikom. Nastavite dinstati meso pet minuta.
3. U lonac dodajte lovor, koncentrat rajčice, pelate i suhe šljive pa prekrijte meso povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite te ostavite neka se kuha desetak minuta na laganoj vatri. Odvojite nekoliko žlica tekućine iz lonca i pomiješajte sa žlicom brašna, pa vratite u lonac kako bi se gulaš zgusnuo.
4. Kuhajte najmanje pola sata na laganoj vatri. Poslužite uz njoke i salatu po izboru.
Dobar tek!
K. Pužar