Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tart s lješnjacima i plosnatim breskvama

Nešto sasvim novo za mene je plosnata, vinogradarska, divlja krafna, tanjur, šešir ili naziv koji sam još pronašla – Saturn breskva.

Može se vidjeti i pronaći na našim tržnicama i u većim trgovačkim centrima. Istog je, ali ipak malo jačeg i intenzivnijeg okusa od onih naših starih poznatih nam bresaka… Naravno da za ovaj tart od lisnatog tijesta s lješnjacima i u kombinaciji s ovim breskvama možete koristiti i uobičajene breskve koje već svi dobro znamo…

kPotrebni sastojci za 8 kolača

1 paket lisnatog tijesta (500 gr)
1 jaje – razdvojeno

Za nadjev

1 paket (12) piškota
150 g usitnjenih lješnjaka
200 g maslaca (otopljenog)
2 vanilin šećera
limunova korica
3 žlice šećera
6-7 plosnatih bresaka
150 g marmelade od marelica
šećer u prahu za posipanje

Postupak

1. Lisnato tijesto list po list razvaljajte, izrežite u četiri pravokutnika, a svakom pravokutniku izrežite i trake za rubove. Rubove pravokutnika uz pomoć kista premažite razmućenim bjelanjkom, pa na njih stavite pripremljene trake za rubove.

k2. Lješnjake usitnite zajedno sa piškotama u multipraktiku. U posudi izmiješajte usitnjene lješnjake, piškote, naribanu koricu limuna, vanilin šećer i šećer, pa smjesi dodajte pripremljen otopljeni maslac. Smjesu dobro izmiješajte da bude kremasta i fino maziva. Breskve ogulite, maknite im koštice i narežite na ploške. Pećnicu zagrijte na 180 °C.

3. Smjesu od lješnjaka premažite po tijestu, zatim posložite ploškice bresaka i na kraju premažite marmeladom koju ste razrijedili s par kapi vode. Na kraju još svaki kolač pospite preostalim usitnjenim lješnjacima. Rubove pravokutnika premažite razmućenim žumancem i kolač pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postane lijepe zlatno-žute boje. Gotov pospite šećerom u prahu.

Nada Duhović
Just good
food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo