Ideja za tiramisu s biskvitnim dnom nastala je nakon što sam, jednom prilikom, na poslu probala sličan recept iz zagrebačke slastičarnice.
Do tada sam tiramisu uglavnom radila samo sa piškotama i ovom klasičnom kremom. Međutim, jako mi se dopao i ovaj tiramisu. Možete ga naravno nadjevati i raznim voćem npr. jagodama ili bananama…
Sastojci potrebni za biskvit:
3 jaja (odvojiti bjelanjak od žumanjka)
3 žlice šećera
3 žlice brašna
limunova korica
0,3 dl ulja
1 žličica praška za pecivo
Sastojci potrebni za kremu:
4 žumanjka
10 dkg šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
1/2 kg mascarpone sira
3 dcl slatkog vrhnja
po potrebi malo kremfiksa
Ostali potrebni sastojci:
24 piškote za tiramisu
3 žlice ruma ili amaretta
3 dcl skuhane i prohlađene jake crne kave
kakao za posipanje
Priprema biskvita:
1. Pećnicu zagrijati na 180 °C
2. Žumanjke istući sa šećerom, dodati limunovu koricu, brašno s praškom za pecivo i ulje. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Ispeći. Ohladiti.
3. Dok se biskvit peče skuhati jaču crnu kavu. Ohladiti.
4. Hladnu kavu pomiješati s rumom. Preliti biskvit sa 3 – 4 žlice.
Priprema kreme:
1. Na pari tući 4 žumanjka sa šećerom u prahu, sve dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Ohladiti.
2. U hladno dodati sir Mascarpone te izmiješati gumenom žlicom. Dodati ekstrakt vanilije.
3. Zasebno izmiksati slatko vrhnje, po potrebi dodati malo kremfiksa te miksati dok ne postane čvrsto. Slatko vrhnje pomiješati sa smjesom od žumanjaka, šećera i mascarponea. Polovicom dobivene kreme premazati biskvit u limu za pečenje.
4. Piškote brzo s jedne i s druge strane umakati u smjesu od kave i ruma, te slagati po kremi u limu za pečenje.
5. Složene piškote premazati ostatkom kreme, poravnati, posuti kakaom.
6. Ohladiti, najbolje preko noći, idući dan još po potrebi posuti kakaom.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food