Hrana i recepti

Hrana i recepti

Torta od kupina i oraha sa šlagom

Jedna od meni najdražih ljetnih bobica je kupina. Još kao mala, sjećam se da sam ih često na selu brala i skupljala u šalicu, uz puteljak i po livadama, iako ih mnogi ljudi imaju i u svojim vrtovima.

lKupine su izvrsne za pripremu džemova, likera, kupinova vina, ali i za ljetne osvježavajuće kolače i torte baš poput ove moje..

Potrebni sastojci

400 g svježih kupina
1 puna žlica gustina
200 g maslaca
150 g šećera
4 jaja
1 žličica mljevenog cimeta
svježe naribana limunova korica
100 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g mljevenih oraha
250 ml slatkog vrhnja
1/2 vrećice kremfiksa
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Postupak

k1. Kalup za tortu Ø 25 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kupine operite, ocijedite i posušite na kuhinjskom papiru. Uvaljajte ih sa svih strana u gustin. Maslac pjenasto izradite sa šećerom i jajima, umiješajte cimet i svježe naribanu limunovu koricu, te na kraju smjesi primiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima. Polovicu biskvitne smjese razmažite u ravnomjernom sloju u pripremljenom kalupu, gore ravnomjerno rasporedite kupine, pa preko njih razmažite ostatak biskvita. Tortu pecite 40-ak minuta, a kad je gotova izvadite je i pustite da se potpuno ohladi.

2. Kad je biskvit potpuno ohlađen istucite slatko vrhnje s kremfiksom i vanilin šećerom. Biskvit prerežite na dva lista i nadjenite sa 2/3 slaga. Tortu pospite šećerom u prahu, pa ostatak šlaga uz pomoć slastičarske vrećice istisnite uz rub u obliku ružica. U svaku ružicu utisnite po jednu kupinu. Ukrasite listićima metvice.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo