Trebate ispeći nešto jednostavno i brzo za doček? Vaši gosti će obožavati ove kolačiće

Cokoaldni keksi,    Shutterstock 254669800

Zasučite rukave i pripremite gostima slatke zalogaje!

Blagdanski keksići

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 1 žlica masti
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • malo praška za pecivo zamijesiti s vrhnjem (kiselim)

Priprema:

  • Brašno i prašak za pecivo pomiješati, dodati margarin (narezan na kockice i omekšali) i mast te dobro sve smrviti rukama da se sjedine brašno, mast i margarin.
  • Dodati žumanjke te sve posipamo šećerom i vanilin šećerom. Dodati dvije velike žlice kiselog vrhnja i napraviti tijesto. 
  • Zamijesiti glatko tijesto, umoratiti ga u prozirnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak na sat vremena.
  • Tijesto razvaljati i vaditi kalupima. Peče se deset-dvanaest minuta na 180 stupnjeva. Lijepiti pekmezom, uvaljati u šećer u prahu ili jednostavno ukrasitit po volji. 

Od mrkve pripremite najbolju blagdansku tortu koju će obožavati i oni koji ne vole mrkvu

Keksi s orasima i čokoladom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 100 grama smeđi mekani šećer
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 100 grama integralnog brašna
  • 110 grama običnog brašna
  • 50 grama čokolade
  • 50 grama oraha
  • 60 grama maslaca
  • 1 žlica soka od jabuka
  • 1 žlica praška za pecivo

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a zatim umiješajte jaje, mekani smeđi šećer, med i ekstrakt od vanilije.
  • U istoj posudi zatim stavite obje vrste brašna, nasjeckanu čokoladu te nasjeckane orahe, maslac, sok od jabuke i prašak za pecivo.
  • Mijesite dok ne budete imali pred sobom meko tijesto.
  • Idući je korak da žlicom stavljajte keks po keks na papir za pečenje, a neka razmak između svakog bude 5 centimetara.
  • Nakon toga, ostavite ih da se peku oko 8 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Najbolji božićni kolač: Recept za medenjake koji će vas vratiti u djetinjstvo

Ana A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!