Zbog visoke koncentracije zdravih tvari, bundeva je najukusnija u jesen. Od ovog zdravog povrća možete skuhati ili ispeći veliki broj slasnih i mirisnih jela. Mi vam donosimo recepte za sladoled, pitu i ukusne njoke od bundeve.
Jeste li upoznali bundevu? Sve o ovom omiljenom jesenskom povrću saznajte u članku Zdrava hrana: bundeva.
Sladoled od buče
- 4 jaja
- prutić vanilije
- 1/2 l mlijeka
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica karameliziranih bučinih
koštica - 1/2 dcl hladnog prešanog
bučinog ulja
1. Jaja izmiješajte sa šećerom, a
mlijeko pustite da proključa s nekoliko prutića vanilije te dodajte slatko
vrhnje. Izvadite prutiće vanilije i dodajte jaja te pustite da sve ponovno
proključa.
2. Ohladite pa stavite u ledenicu. Nakon nekoliko sati izmiksajte i
ponovno stavite u ledenicu.
3. U sladoled umiješajte koštice, cimet i bučino ulje pa stavite hladiti.
Njoki od buče s maslacem, parmezanom i kaduljom
- 500 g buče
- 300 g krumpira
- 1 jaje
- 2 žumanjaka
- 40 g maslaca
- 150 g brašna
- sol, papar
- muškatni oraščić
- 1 žličica parmezana
- 2 do 3 listića svježe kadulje
- 1 žlica bučinih sjemenki
1. Buču narežite na kockice i
prokuhajte u slanoj vodi te propasirajte kroz cjediljku.
2. Skuhajte krumpir, protisnite ga kroz prešu i promiješajte s bučom.
3. Dodajte jaja, žumanjke, sol, papar, muškatni oraščić i maslac.
4. Umijesite tijesto i napravite njoke, koje ćete kuhati u slanoj vodi dok
ne isplivaju na površinu.
5. U temeljac dodajte maslac, zakuhajte i dodajte listiće parmezana te
uvaljajte kuhane njoke.
Domaća pita od buče
- 200 g brašna
- 50 g šećera
- 1.3 kg buče
- cimet
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- sol
- 2 dcl slatkog vrhnja
1. Od brašna, maslaca i soli, šećera,
jaja i slatkog vrhnja umijesite tijesto i ostavite ga da miruje pola sata.
2. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni lim, na koji rasporedite smjesu
od pečene buče, smeđeg šećera, cimeta i slatkog vrhnja.
3. Pecite u pećnici 25 minuta na 180°C.
Izvor: iće&piće