Tri vrhunska recepta od bundeve - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tri vrhunska recepta od bundeve

Zbog visoke koncentracije zdravih tvari, bundeva je najukusnija u jesen. Od ovog zdravog povrća možete skuhati ili ispeći veliki broj slasnih i mirisnih jela. Mi vam donosimo recepte za sladoled, pitu i ukusne njoke od bundeve.

Jeste li upoznali bundevu? Sve o ovom omiljenom jesenskom povrću saznajte u članku Zdrava hrana: bundeva.

Sladoled od buče

  • 4 jaja
  • prutić vanilije
  • 1/2 l mlijeka
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica karameliziranih bučinih
    koštica 
  • 1/2 dcl hladnog prešanog
    bučinog ulja

1. Jaja izmiješajte sa šećerom, a
mlijeko pustite da proključa s nekoliko prutića vanilije te dodajte slatko
vrhnje. Izvadite prutiće vanilije i dodajte jaja te pustite da sve ponovno
proključa.
2. Ohladite pa stavite u ledenicu. Nakon nekoliko sati izmiksajte i
ponovno stavite u ledenicu.
3.
U sladoled umiješajte koštice, cimet i bučino ulje pa stavite hladiti.

Njoki od buče s maslacem, parmezanom i kaduljom

  • 500 g buče
  • 300 g krumpira
  • 1 jaje
  • 2 žumanjaka
  • 40 g maslaca
  • 150 g brašna
  • sol, papar
  • muškatni oraščić
  • 1 žličica parmezana
  • 2 do 3 listića svježe kadulje
  • 1 žlica bučinih sjemenki

1. Buču narežite na kockice i
prokuhajte u slanoj vodi te propasirajte kroz cjediljku.
2. Skuhajte krumpir, protisnite ga kroz prešu i promiješajte s bučom.
3.
Dodajte jaja, žumanjke, sol, papar, muškatni oraščić i maslac.
4.
Umijesite tijesto i napravite njoke, koje ćete kuhati u slanoj vodi dok
ne isplivaju na površinu.
5.
U temeljac dodajte maslac, zakuhajte i dodajte listiće parmezana te
uvaljajte kuhane njoke.

Domaća pita od buče

  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1.3 kg buče
  • cimet
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • sol
  • 2 dcl slatkog vrhnja

1. Od brašna, maslaca i soli, šećera,
jaja i slatkog vrhnja umijesite tijesto i ostavite ga da miruje pola sata.
2. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni lim, na koji rasporedite smjesu
od pečene buče, smeđeg šećera, cimeta i slatkog vrhnja.
3.
Pecite u pećnici 25 minuta na 180°C.

Izvor: iće&piće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo