Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trikovi uz koje će domaći karamelizirani bomboni uvijek uspjeti baš kao mamini

shutterstock

Ako ne znate kako karamelizirati šećer da svaki put ispadne savršeni, mislimo da je vrijeme da se to promjeni…

Priprema karamel umaka ili  karamel bombona prilično jednostavan, uključuje šećer, vrhnje, maslac i sol.

Bez obzira na jednostavnost recepta, mnogima rijetko uspije od prve. No postoje neki trikovi koji će vam pomoći, a jedan je od najboljih da se šećer mora topiti skoro dok ne izgori…

Na što je potrebno paziti?

Karamel umak i bomboni okus poprima zbog karameliziranog šećera. Naravno, dodaju se sastojci poput maslaca i vrhnja, ali prava je zvijezda ovog recepta ipak šećer.

Rolada s jagodama apsolutni je hit ovih dana! I brzo se priprema

Ako želite postići onaj robustan okus karamele, šećer se mora kuhati dok nije potpuno karameliziran. Većina recepata savjetuje da pratite promjene u boji, dok ne postane nešto tamnije zlatne boje, ali potrebno je samo par sekundi više da se struktura i okus jako promjene i da dobijete savršenu poslasticu.

Kako topiti šećer da karamel umak ispadne savršen?

Prvi korak je kuhanje šećera i vode dok se ne karamelizira i pretvori u smjesu zlatno žute boje. U mnogim se receptima radi o temperaturi od 150 – 160 stupnjeva Celzijevih, što je dovoljno visoka temperatura da se šećer karamelizira i bude jako ukusan, ipak to nije dovoljno visoka temperatura da se izvuče maksimalan okus iz ove poslastice. Ako se ipak uspijete ohrabriti i pričekati još par sekundi, dobit ćete ne ukusnu nego savršenu poslasticu.

U 40 dana izolacije, stalno je pripremala ovo jelo jer je – genijalno!

Kako se ipak radi o jednom malom znanstvenom pristupu pripreme savršene karamele, nije se cilj poigravati, pa savjetujemo da šećer otapate do trenutka kad primijetite da bi mogao zagorjeti, a to je nekoliko sekundi više od trenutka kad postane tamnije zlatne boje.

Kada je šećer zagorio?

Kako znati da ste pretjerali? Sigruno ćete to odmah shvatiti prema intenzivnom mirisu. Drugi je signal kad se u tavi pojavi dim, treći promjena boje – on postaje tamno smeđe boje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo