Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tropski parfe od sira

Ova tortica dokazuje da je sir zaista sjajan u svim kombinacijama. Malo je jela u kojima ne koristim sir. Uvijek je riječ ili o zapečenoj mozzarelli, tvrdom masnom siru u nekom finom umaku ili svježem u savijači ili lazanjama… ma obožavam sir!

kOvaj put ga koristim u ovoj laganoj i prozračnoj tortici ili cheesecakeu, u parfe kremi, s biskvitnom podlogom od keksa i sa želeom od tropskog voća…

Potrebni sastojci

200 g petit beurre keksa
120 g maslaca
8 listića bijele želatine
500 g svježeg nemasnog sira
200 g punomasnog svježeg sira
90 g šećera
6 žlica praha za milk shake okusa vanilije
300 ml soka tropskog voća
200 g slatkog vrhnja


Priprema

1. Kekse zdrobite uz pomoć valjka i čvršće vrećice za zamrzavanje. Pomiješajte ih s otopljenim i malo prohlađenim maslacem, pa ih jednolično nanesite na dno kalupa za tortu promjera 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kalup s keksima ostavite da se stisne 30-ak minuta hladnjaku.

k2. U međuvremenu u hladnu vodu namočite 6 i posebno još 2 listića želatine. U zdjeli izmiksajte obje vrste sira, prah za milk shake i šećer. Zagrijte 30 ml soka, u njemu otopite 6 listića omekšale i ocijeđene želatine, dodajte još 60 ml soka, pa sve primiješajte u smjesu od sira. Kremu ostavite 15-ak minuta u hladnjaku. Kad se počne želirati, umiješajte tučeno slatko vrhnje. Pripremljenu kremu ravnomjerno razmažite na stisnutu podlogu od keksa, izgladite joj površinu i pospremite na 4 sata hladnjak.

3. Zagrijte ostatak soka, u njemu otopite preostala 2 listića želatine, pa preljev razmažite po torti i ostavite u hladnjaku da se stisne. Na kraju po želji tortu ukrasite ružicama od tučenog slatkog vrhnja.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo