Hrana i recepti

Hrana i recepti

U 10 koraka do savršenog pire-krumpira!

Možda vam se na prvu loptu recept za pire-krumpir čini jednostavnim, no tajna savršenog, kremastog, bogatog okusa leži u “cakama”. Otkrivamo vam deset savjeta s kojima će ovaj prilog biti impresivan i nezaobilazan.

1. Birajte pametno

Krumpire dijelimo u nekoliko skupina: škrobaste, voskaste i svenamjenske. Za pire se preporučuje koristiti one škrobaste. Oni se lakše trgaju i tvore kremastiji pire. Ako niste u mogućnosti nabaviti škrobasti, neka vaš drugi izbor budu svenamjenski, a vošani tek na posljednjem mjestu.

2. Kockice iste veličine

Kada usitnjavate krumpir na kockice za kuhanje, razrežite ga na jednake veličine. Ako su različitih dimenzija, kockice krumpira se neće podjednako skuhati.

3. Uklonite nepotrebnu vlagu

Rahli pire krumpir možete dobiti ako ocijedite krumpire nakon što su se skuhali, prolijete vodu te krumpire vratite natrag u vrući lonac. Para će se izvući svu vodu.

4. Koristite pravi “alat”

Za pravljenje pirea koristite ručnu drobilicu. Mikser će previše razgraditi škrob, a rezultat će biti tekućiji pire koji nema poželjnu teksturu.

5. Prava mjera

Kada govorimo o pravoj mjeri, ne mislimo vam reći koliko biste krumpira trebali pojesti, nego da ne biste smjeli predugo gniječiti krumpir. Kada pireu dodajete mlijeko i maslac, nemojte ni previše miješati.

6. Pazite na tempeeraturu

Mlijeko koje dodajete pireu bi trebalo biti toplo kako bi se lakše upilo u krumpir. Samim time, manje ćete morati miješati.

7. Pazite na količinu dodataka

Isto tako, nemojte dodati previše mlijeka ili vrhnja pireu jer ćete ga razrijediti i dobiti neželjenu teksturu.

8. Završite s malo maslaca

Okus pirea ćete poboljšati koristeći maslac. Poznati francuski chef Joel Robuchon savjetuje da omjer krumpira i maslaca bude 2:1.

9. Nemojte zaboraviti na sol

Sol je mineral koji nam služi za poboljšanje i naglašavanje okusa. Prvo posolite vodu u kojoj se kuha krumpir, i to obilno – kad da kuhate tjesteninu. Vjerojatno ćete morati dosoliti pire kada je skuhan i zgniječen. Nemojte se bojati soli!

10. Sve je u tajmingu

Baš kao i kada je u pitanju dobra šala, stvar je u tajmingu. Krumpir servirajte u posljednji čas. Nemojte ga napraviti pola sata ranije i dopustiti da se ohladi.

Savjet plus: Kada je pire-krumpir gotov, ubacite u njega dodatke koji će okus podići na novu razinu: dvije šake naribanog parmezana, pola šake sitno narezanog vlasca, dva režnja češnjaka i jedan prodinstani luk… izbor je vaš!

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo